Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.12.2016. 12:32

Proxima 

EveryWear: Nosiva tehnologija u svemiru

Francuski astronaut će na ISS-u testirati sustav osobnog aistenta za praćenje vitalnih znakova.

EveryWear: Nosiva tehnologija u svemiru

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji moraju obavljati brojne zadaće koje uključuju brojne eksperimente, praćenje opreme koja se sastoji od više od 70.000 objekata koji se nalaze na ISS-u, te brigu o svojem zdravlju i kondiciji.

Svi astronauti su 24 sata dnevno praćeni od kontrole misije na Zemlji, čiji liječnici konstantno kontroliraju njihovo zdravstveno stanje putem senzora i monitora, no za misije u dubokom svemiru poput Marsa, morat će imati veću autonomiju i mogućnost zdravstvene skrbi bez pomoći s našeg matičnog planeta.

Francuska svemirska agencija CNES u suradnji s medicinskim institutom MEDES za te je potrebe razvila osobnog asistenta za astronaute pod nazivom EveryWear, koji dolazi u obliku aplikacije s ulogom medicinskog savjetnika koji je smješten na tabletu. Sustav će na ISS-u testirati francuski astronaut Thomas Pesquet tijekom svojeg šestomjesečnog boravka na postaji u okviru misije Proxima.

EveryWear aplikacija donosi jedinstveno sučelje za različite zadaće povezane sa zdravljem, kako medicinske, tako i istraživačke.

Između ostaloga Thomas će skenirati barkodove hrane prije nego ju pojede, a aplikacija će bilježiti unose kalorija, iznositi nutritivnu procjenu, te uspoređivati rezultate s njegovim osobnim ciljem definiranim uoči leta u svemir.

Drugi način korištenja EveryWeara će biti prikupljanje podataka s tri nosiva senzora, "tonometra" koji bilježi utjecaj bestežinskog stanja na krvožilje, pametne majice koja bilježi EKG tijekom tjelovježbe i "patcha" (slika gore) koji prati Thomasovu temperaturu kože kako bi bilježio njegove uzorke spavanja.

Pored toga EveryWear će ponuditi i podršku za eksperimente poput Aquapada, odnosno nove metode za provjeru čistoće i eventualne kontaminacije pitke vode na ISS-u.    

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam