Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.05.2017. 14:52

Google I/O 

VIDEO: Android Go i Google Lens 

Na Google I/O konferenciji predstavljene novosti koje bi trebale privući još poneku milijardu korisnika.

VIDEO: Android O beta i Android Go

Šef (CEO) Googlea Sundar Pichai i ekipa njegovih visokopoziciniranih šefova i direktora, okupila se na Google I/0 2017 konferenciji za developere, gdje su predstavili softverske i tehnološke novosti iz Googleovog ekosustava.

Stvar koja većinu korisnika najviše zanima je status novog operativnog sustava Android O za koji se i dalje ne zna hoće li nositi ime Oreo ili ime neke druge slastice. Ono što se sada zna je da je novi OS krenuo u fazu beta testiranja, a među njegovim najvećim prednostima ističu kako će nam štedjeti bateriju, ubrzati podizanje sustava, omogućiti PiP (sliku u slici), odnosno rad u jednoj aplikaciji dok se u malom prozoru vrti neki filmić s YouTubea, kao i obilje poboljšanja u vizualnom smislu.

Google Lens

Kako bi broj korisnika telefona s Googleovim operativnim sustavom narastao za još poneku milijardu, Pichai i društvo su napravili novu posebnu okljaštrenu inačicu Androida pod nazivom Android Go, koji će vam omogućiti da uživate u brojnim blagodatima Android O OS-a na telefonima sa samo 512 MB RAM-a. Dakako, taj OS će donijeti samo one značajke Androida O koje je vaš slabašni hardver u stanju reproducirati, pa će stoga postojati segregacija u Google Play trgovini sa sekcijom koja će biti specijalno namijenjena samo tom operativnom sustavu.

U domeni umjetne inteligencije i "prepoznavanja mačaka", Google je predstavio novu tehnološku foru pod nazivom Google Lens koja će vam omogućiti prepoznavanje objekata na slikama i videu, ali i pružiti mogućnost da prepoznati objekti budu povezani s određenim funkcijama telefona, pa ćete spajanje na Wi-Fi mrežu moći obaviti i na taj način da kameru usmjerite prema ruteru, nakon čega će softver u telefonu prepoznati njegovu namjenu i priključiti vas na mrežu, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Isto tako, Googleova pamet će prepoznavati vrste životinja u zoološkom vrtu, cvijeća u botaničkom vrtu, jela u restoranu itd. Samo nas je strah da nam bez pitanja ljudi u restoranu ne počnu fotkati tanjure kako bi mogli otkriti što jedemo kako bi to poslije mogli naručiti za sebe.

Dakako, Google Lens će biti zanimljiv i kao prodajni i marketinški alat, pa ćete recimo pri upiranju kamere u neki auto odmah dobiti podatak o modelu, proizvođaču, pa čak i dućanu koji ga prodaje, a na kraju ćete ga iz aplikacije odmah moći i kupiti ili se barem predbilježiti za probnu vožnju. Googleovci kažu da je Google Lens zapravo u službi Google Assitant pomoćnika koji će sada moći vidjeti i razumjeti svijet oko vas. Usput rečeno, Google Assistant od ovog trenutka postaje dostupan i za iOS odnosno IPhone i iPad uređaje u obliku samostojeće aplikacije.

Što se hardvera tiče, Google je najavio da će njegov pametni zvučnik Google Home dobiti značajku za telefoniranje, a moći ćete ga koristiti i za upravljanje servisima koji uključuju HBO Now, Hulu, SoundCloud i Deezer, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Google je također objasnio kako njegove ambicije u VR-u idu puno dalje nego što to omogućuje njegov Daydream VR sustav koji nije ništa drugo nego nova inačica Cardboard VR-a, u kojem telefon morate ubaciti u kutiju koju stavljate na svoju facu. Pichai i društvo stoga najavljuju VR headset koji će proizvoditi njegovi partneri poput HTC-a i Lenova, čija će glavna značajaka biti ta što uopće neće trebati pametni telefon ili PC računalo, već će biti potpuno samostojeći. Headset će pratiti virtualni prostor uz pomoć nečega što nazivaju WorldSense, što je tehnologija razvijena za Tango VR, no za sada ne znaju kada ćemo prvi takav headset moći staviti na svoju glavurdu.

DayDream

I na kraju, među najzanimljivijim objavama Pichai je najavio novu generaciju TPU-a (Tensor Processing Unit), specijalno dizajniranog čipa za strojno učenje koji će raditi na Googleovoj TensorFlow platformi. Taj procesor bi trebao imati veliku prednost u domeni hardverskih i AI platformi strojnog učenja ispred konkurencije, čime bi optimizirana TPU & TensorFlow kombinacija trebala transformirati računalnu platformu u oblaku u Android za umjetnu inteligenciju.

CLOUD TPU

Ukoliko će hardver i softver koji će koristiti istraživači AI-a biti Googleov, to će mu omogućiti da sudjeluje u mnogim otkrićima na polju umjetne inteligencije, što je po nama možda jača tehnološka vijest s I/O konferencije nego novi Android O i Android Go operativni sustavi za telefone.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam