Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.12.2013. 10:39

Nova generacija 

Roboti – Googleov novi veliki projekt

Kompanija je za čelnog čovjeka robotske divizije stavila Andyija Rubina, čovjeka koji je osmislio Android

Roboti – Googleov novi veliki projekt

Andy Rubin, čovjek koji je izgradio Android odmaknuo se od razvoja tog operativnog sustava te se konačno posvetio svojoj najvećoj životnoj ljubavi – robotima.

Rijetkima poput njega dogodi se u životu da hobi postane dio karijere pogotovo kada vas za to angažira Google. Glasine je potvrdio i sam Andy Rubin u intervjuu koji je dao za New York Times, ali nikakve detalje o daljnjim Googleovim planovima nije želio iznositi. Kako pišu strani mediji, Google je u posljednjih par mjeseci  kupio sedam različitih tvrtki koje se bave robotikom te postavio Andyja Rubina na čelo te grupacije kako bi stvorio novu generaciju robota. Sjedište grupacije je u Palu Altu, a imaju urede i u Japanu.

Još nije posve jasno kakvu vrstu robota bi razvijao Google jer već postoji nekoliko kompanija koje rade humanoidne robote i robotske ruke. Pretpostavlja se da bi Rubin mogao razvijati robote koji bi se sami kretali i uzimali stvari. Njegova primjena bi bila u proizvodnji posebno u tehnološkoj industriji.

Poznato je da je tajvanska  tvrtka Foxconn, koja u Kini proizvodi mnoge elektroničke uređaje među kojima su i Appleovi proizvodi, prošle godine počela zamjenjivati radnike s robotima. Američke kompanije pokušavaju slijediti taj primjer o čemu svjedoči i ovaj Googleov projekt. Za sada postoji  jedna kompanija u Americi koja gradi robote Baxter. Ti 22.000 dolara vrijedni roboti asistiraju radnicima kako bi se smanjio broj ozljeda zaposlenika na pokretnim trakama.   

Andy Rubin karijeruv je započeo kao inženjer robotike za njemačkog proizvođača objektiva Carl Zeiss, kasnije je prešao u Apple gdje su ga zbog njegove velike ljubavi prema robotima prozvali Android. U to vrijeme roboti su bili samo njegov hobi te je skupio zavidnu kolekciju raznih robota iz Japana. Kasnije je svoj operativni sustav za pametne telefone nazvao Android, a sada je došlo i vrijeme da njegov hobi postane njegov najveći profesionalni izazov u životu. 

- Ovo je najveći posao na svijetu. Sjajan je osjećaj kada kao inženjer morate razmišljati kako biste nešto napravili za sebe – rekao je u izjavi za New York Times. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam