Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.03.2015. 13:08

MWC 2015 

Ovako će Windows 10 ujediniti sve uređaje

Microsoftov dužnosnik malo pojasnio kako će se novi Microsoftov operativni sustav prožimati i prilagođavati kroz sve uređaje. 

Ovako će Windows 10 ujediniti sve uređaje

Kevin Gallo, direktor Windows Developer platforme iz Microsofta, na MWC 2015. sajmu u Barceloni developerima je nastojao objasniti kako će Windows 10 podržavati rad aplikacija na različitim platformama.

Osnovna ideja koju vodi Microsoftov developerski tim je omogućiti set standarda na čitavoj Windows 10 platformi, kako bi sve aplikacije radile na poznati način neovisno o vrsti hardvera pomoću kojeg im pristupate.

To znači da sve mora ponuditi, kako kaže Gallo, "prilagodljivo korisničko iskustvo s prirodnim inputima".

Time Gallo želi reći da će se aplikacije recimo prilagođavati prema veličini ili razlučivosti ekrana bez zaobilaženja ili ukidanja nekih značajki vezanih uz unose, izbornike i sučelja.

"Obzirom da Windowsi upravljaju svim tim unosima, oslobađamo vas vođenja brige oko toga koji su inputi prikladni za vašu aplikaciju, te ćemo utvrditi postoje li i raščlaniti ih za vas", kaže Gallo developerima.

Microsoft želi da aplikacije koriste prednosti koje donose inputi koji se nalaze na uređajima koje koristite, kao što su dodirni input za OneNote na telefonima, input stylus olovkom za Surface Hub ili tablet, te glasovne komande i praćenje očiju za desktop softver.

Univerzalne aplikacije

Jedan od primjera koje navodi Microsoft je pri dodirivanju ikone prstom, koja će automatski postati veća nego kada se detektira klik miša. Takva dizajnerska filozofija će se naći na svim Windows 10 uređajima, koji uključuju HoloLens, te IoT gadgete "interneta stvari" poput Raspberry Pi-a.

Microsoft navodi da će developeri dobiti pristup svim alatima koje koriste Redmondovi interni timovi, a Gallo naglašava da se to odnosi i na animacije, API-e i kontrole. 

Ako ne spadate među developere, možda vam sve ovo ne znači nešto previše, no trebalo bi nam garantirati da će aplikacije poput budućeg Spartan preglednika izgledati i funkcionirati isto na vašem PC-u, tabletu, pametnom telefonu, Xbox konzoli ili nekom drugom gadgetu opremljenom Windowsima 10, pe ćete ih stoga kupovati i preuzimati na samo jednom centralnom mjestu, u Windows Storeu.

Dakako, jasno je da će se ovo odnositi na univerzalne aplikacije, no nemojte dakako očekivati da ćete na Windows telefonu igrati Battlefield 4. 

Gallo je ujedno pozvao sve developere na svoje Build događanje u travnju, gdje će Microsoft otkriti nove detalje u razvoju Windows 10 operativnog sustava, te vjerojatno pustiti u javnost još poneku testnu inačicu novog OS-a. 

Izvor: Windows Blog

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam