Nalazite se
  • Pop Tech
  • Zračni jastuci i potisnici za mobitele
Članak
Objavljeno: 15.08.2011. 01:05

Patent 

Zračni jastuci i potisnici za mobitele

Gazda Amazona, Jeff Bezos, zaštitio je patentom sustav zračnog jastuka i potisnika za zaštitu mobitela od pada i udaraca.

Zračni jastuci i potisnici za mobitele

Mada je Bezos svoj izum predao u patentni zavod prije dosta vremena, tek je ovih dana s njim izišao u javnost. Iako projekt za sada postoji samo na papiru, vrlo je lako moguće da će neki od Bezosovih koncepata zaživjeti u praksi.

Pretpostavljamo kako je svatko od vas bio u situaciji da mu mobitel ispadne iz ruke na pod. Mada se najčešće desi da telefon prođe samo s lakšim ogrebotinama, ponekad se razbije do te mjere da mu više ne pomaže niti servis, niti hitna služba, što ponekad može biti vrlo neugodno, pogotovo ukoliko se radi o nekom skupom pametnom telefonu u koji ste nakrcali mnoštvo važnih podataka.

Dok većina proizvođača mobitela ovaj problem pokušava riješiti izradom čvrstih i na udarce otpornih kućišta, Bezos predlaže potpuno drugu strategiju.

Njegov patent uključuje zračni jastuk i/ili sustav potisnika, čime bi se vaš skupocjeni patent automatski zaštitio od težih padova i udaraca.

 sustav bi koristio žiroskop i kameru telefona za detekciju kretanja i mjerenje udaljenosti do drugih objekata 

Sustav bi koristio žiroskop i kameru telefona za detekciju kretanja i mjerenje udaljenosti do drugih objekata, uz čiju pomoć bi softver mogao procijeniti radi li se o padu mobitela i potom aktivirati sustav zračnog jastuka ili retro rakete (potisnike), koje bi ga nježno prizemljile poput lebdjelice.

Kao što možete vidjeti na slici (Fig. 2B), jedna ideja je ugrađivanje zračnog jastuka u telefon, koji bi se automatski napuhao kada bi se pojavila opasnost od udara.

Drugi koncept (Fig 3) koristi potisnike kako bi se mobitel izravnao u padu i potom prizemljio na površinu zaštićenu zračnim jastukom.

Treći sustav (Fig 4) djeluje posebno zanimljivo, jer bi potisnici osim za izravnavanje služili i za meko prizemljenje mobitela poput lunarnog modula ili Soyuz kapsule.

Iskreno rečeno, ovo nam pomalo djeluje poput dobrog Bezosovog vica, no obzirom da se čovjek potrudio zaštiti svoje neobične koncepte patentom, ne bismo se pretjerano začudili da se nešto od toga doista jednog dana pojavi na tržištu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam