Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Policijski robot kreće u patrolu
Članak
Objavljeno: 17.11.2014. 16:40

Knightscope 

VIDEO: Policijski robot kreće u patrolu

Autonomni roboti namijenjeni zaštitarima i policiji uskoro će patrolirati štićenim prostorima.

VIDEO: Policijski robot kreće u patrolu

Tvrtka Knightscope objavila je kako će prije kraja ove godine, njihova četiri K5 robota ući u zaštitarsku službu, što znači da će autonomno patrolirati još nepoznatim štićenim prostorima kako bi se testirala njihova učinkovitost.

Ovi roboti visine od 1,5 metara koji nam djeluju pomalo nalik na velika jaja, dizajnirani su kao patrolni autonomni zaštitarski djelatnici, a za  korištenje im je potrebno dati samo inicijalne instrukcije, kako bi uz GPS i lasersko skeniranje postali svjesni okoliša u kojem se nalaze.

Nakon toga, oni će sami pratiti sve što se događa oko njih pomoću 4 kamere, mikrofona, radara i senzora koji mogu detektirati požare i isticanje plina, kao i aktivnosti koje se događaju u štićenim prostorima.

MG_6165

Roboti su povezani s centralom preko GSM mreže i WiFi-a, te omogućuju svojim operaterima da se kroz njih glasom obraćaju ljudima, a ukoliko ih netko pokuša isključiti, uključiti će alarm.

Knightscope smatra kako će K5 roboti uvelike pomoći zaštitarima u čuvanim objektima, jer će ih rasteretiti obilaženja, te omogućiti da ih se poziva samo kada se stvori određena prijetnja, a ljudi će ujedno znati i za eventualne opasnosti koje ih čekaju, pa neće bezglavo ulaziti u potencijalne konflikte, ukoliko uoče naoružane napadače. Za sada nije poznato planira li tvrtka robote opremiti i nekim vrstama sredstava za obranu poput suzavca ili elektrošokera.

Nekako nam se čini da ovi roboti djeluju presmiješno da bi ih netko ozbiljno shvatio, a pitanje je jesu li i dovoljno isplativi da bi ih koristile zaštitarske tvrtke umjesto ljudskih djelatnika na minimalcu.  

Izvor: Knightscope

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam