Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Facebook kupuje tvrtku za "internetske droneove"
Članak
Objavljeno: 04.03.2014. 10:25

Glasina 

VIDEO: Facebook kupuje tvrtku za "internetske droneove"

Solarni zrakoplovi koji mogu neprekidno letjeti pet godina, navodno su predmet interesa Facebooka.

VIDEO: Facebook kupuje tvrtku za "internetske droneove"

Prema pisanju TechCruncha, Facebook se trenutno nalazi u pregovorima s tvrtkom Titan Aerospace, koju bi navodno želio preuzeti za pokretanje programa "atmosferskih internetskih satelita", čime bi direktno postao konkurencija Googleu koji testira svoje internetske balone.

Titan Aerospace radi na tehnologiji bespilotnih letjelica na samodostatni sunčevi pogon. Ideja je da se ovi lagani droneovi popnu na 20 kilometara iznad površine Zemlje, tijekom dana lete na sunčevi pogon, te pohranjuju višak energije u baterije, uz čiju pomoć će potom moći letjeti čitavu noć. Takav sustav bi im trebao omogućiti da lete neprekidno do pet godina bez slijetanja.

TA dron

Prema ovoj glasini, akvizicijom Titan Aerospacea, Facebook će droneove opremiti telekomunikacijskim sustavom za distribuciju satelitskog interneta, što bi se uklopilo u Internet.org inicijativu, program za dovođenje interneta u nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju, koji je Facebook pokrenuo u suradnji s 5 tvrtki teleoperatera, s nastojanjem da se omogući pristup internetu nekoliko milijardi ljudi koji ga još nemaju, a dolaze iz presiromašnih država da bi se mogla izgraditi klasična infrastruktura.

Prema izvoru TechCruncha, Facebook planira izraditi 11.000 takvih "internetskih droneova", a za kupnju Titan Aerospacea je ponudio 60 milijuna dolara.

Obzirom da Google na Novom Zelandu trenutno testira svoje internetske balone u okviru projekta Loon čija uloga je ista kao i Facebookova ideja, ovo bi moglo značiti da se zahuktava novi rat između ove dvije tvrtke, borba za nove internetske korisnike, kojima bi jednog dana htjeli izvući iz džepa ono malo što imaju, pod parolom "internet za sve".

Izvori: Techcrunch, Titan Aerospace 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam