Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sonyeve naočale za gluhe s titlovima
Članak
Objavljeno: 25.08.2011. 12:49

Sony 

Sonyeve naočale za gluhe s titlovima

Sony razvija naočale za gluhe koje će se u početku koristiti u kinima, a kasnije bi svoju primjenu mogle naći i u mnogim drugim medijima.

Sonyeve naočale za gluhe s titlovima

Osobe s oštećenim sluhom već sada hvale ovu tehnologiju, koja će im uvelike poboljšati praćenje multimedijalnih sadržaja.

U Hrvatskoj su titlovi oduvijek sastavni dio stranih filmova u kinima i na televiziji, stoga nam vijest o tome da Sony iduće godine namjerava plasirati naočale za osobe s oštećenim sluhom, na čijim će se staklima prikazivati titlovi, isprva ne djeluje kao nešto posebno.

S druge strane, obzirom da se na našoj televiziji često prikazuju domaći filmovi, serije i druge emisije, za koje gluhi nemaju mogućnost praćenja putem titlova, ovaj bi izum svoju primjenu mogao naći posvuda.

sony-naocale-2

Na staklima naočala titlovi će se ovako prikazivati.

Prema navodima stručnjaka iz Sonya, naočale s titlovima za gluhu kino publiku samo su prvi korak u razvoju ove tehnologije. Njihova primjena će se u budućnosti naći i na televiziji, internetu, kazalištu i drugim multimedijalnim sadržajima koje su gluhe osobe do sada teško mogle pratiti.

Jedna od zanimljivih opcija je i sustav simultanog pisanja titlova u TV emisijama uživo, koje su do sada bile potpuno onemogućene za praćenje osobama s oštećenim sluhom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam