Nalazite se
  • Pop Tech
  • Novi BMW-ov vizionarski prometni koncept
Članak
Objavljeno: 23.11.2017. 11:26

BMW 

Novi BMW-ov vizionarski prometni koncept

BMW brine o smanjenju zagađenosti i prenapućenosti novim infrastrukturalnim projektom za konurbacije.

Novi BMW-ov vizionarski prometni koncept

Održivost povećanog prometa stavljena je na vagu proteklih godina kod konurbacija i svih megalopolisa, a pogotovo onih u Kini. Urbanizacija je sve veća, a infrastruktura prometnica i javnog prometa dostiže i prestiže svoje maksimume. Rezultati su u svim slučajevima prenapućenost i zagađenost, a samim time opada kvaliteta života.

BMW grupa došla je do ideje koja bi mogla promijeniti način na koji „commuteri“ u konurbacijama putuju na posao i kući (Konurbacija je pojam koji opisuje više gradova sraslih u jednu veliku gradsku cijelinu). Tehnološki ured BMW Grupe u Šangaju osmislio je projekt BMW Vision E3 Way – vizionarski prometni koncept dizajniran kako bi ponudio jednostavna i djelotvorna rješenja.

P90285361-lowRes

Radi se o povišenog cesti za električna vozila na dva kotača koji će povezivati ključne prometnice u konurbacijama. Valja istaknuti kako u imenu projekta „E3“ znači „elevated“ (povišeno), električno i „efficient“ (djelotvorno) – glavne konceptualne odrednice.

Novoizgrađene povišene ceste značile bi novi prometni prostor, a istima bi dizajn bio jednostavan i modularan. Kod izgradnje bi se velika pažnja pridavala zaštiti okoliša, a idealne bi bile za put do 15 kilometara.

P90285366-lowRes

„U Kini će do 2050. godine živjeti više od milijardu ljudi, a ta zemlja mogla bi postati inkubator za mnoge inovacije jer nema mjesta na svijetu gdje je potrebno što prije djelovati“, rekao je direktor BMW-ove kineske tehnološke grupe dr. Markus Seidel.

P90285365-lowRes

Klimatizirane rampe i odvodni sustavi će se koristiti kako bi se BMW-ov koncept povezivao s normalnim cestama, podzemnim stanicama te kupovnim centrima. Naglasak je na tome što u konceptu nema automobila pa se teške ozlijede automatski izbjegavaju, a nesreće bi se dodatno smanjile tako da bi se u E3 tunelu moglo voziti do 25 kilometara na sat.

Iz BMW-a poručuju kako se nadaju da će se njihov koncept brzo naći u najnaseljenijim gradovima svijeta, a putovanje kroz mega-gradove manje zagađeno i zabavnije. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam