Nalazite se
  • Pop Tech
  • Cheetah: Najbrži robot na svijetu
Članak
Objavljeno: 06.03.2012. 09:57

DARPA 

Cheetah: Najbrži robot na svijetu

DARPA-in četveronožni robot Gepard (Cheetah) oborio brzinski rekord.

Cheetah: Najbrži robot na svijetu

Poznato je kako je gepard najbrža kopnena životinja, a sada je i njegova istoimena mehanička inačica postala najbržim robotom planeta.

Robot američke vojne znanstvene agencije DARPA, oborio je brzinski rekord za robote, s postignutih 29 kilometara na sat (18 mph), koliko je "otrčao" na pokretnoj traci, čime je nadmašio stari rekord od 21 km/h koji je postignut još davne 1989. godine.

Robot pod nazivom Cheetah (gepard) je dizajniran kako bi imitirao pokrete živog četveronožnog uzora, a DARPA se posebno ponosi sustavom koji mu omogućava istezanje leđa, što mu produžava korak i uvelike doprinosi na ukupnoj brzini.

Ovaj robot je za DARPA-u proizvela tvrtka Boston Dynamics, ista koja je proizvela robotskog transportera Alpha Doga, te također spada u dio projekta koji bi jednog dana trebao rezultirati zastrašujućim oklopnim transportnim i borbenim strojevima po uzoru na AT-AT Walkere i slične strojeve kakve smo mogli susresti u filmskom serijalu Star Wars.

DARPA kaže kako bi tijekom ove godine Cheetah trebao postići brzinu jednaku pravom gepardu, odnosno 110 km/h (70 mph), nakon čega će se njegov sustav pridružiti razvoju autonomnih vojnih i policijskih robota, pa će njegova leđa vrlo vjerojatno završiti u nekoj novoj inačici Alpha Doga, koji će se još više približiti krajnjem DARPA-inom cilju, transportnom robotu LS3 (Legged Squad Support System).

VIDEO - Cheetah, najbrži robot na planetu

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARPA Robot LS3 Cheetah gepard Alpha Dog
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam