Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Yahoo od spamera dobiva 610 milijuna dolara odštete
Članak
Objavljeno: 08.12.2011. 14:07

Yahoo 

Yahoo od spamera dobiva 610 milijuna dolara odštete

Sudska tužba koju je Yahoo podnio protiv spamera koji su organizirali lažnu Yahoo lutriju urodila je plodom.

Yahoo od spamera dobiva 610 milijuna dolara odštete

Vjerojatno svi povremeno dobivate e-mailove u kojima vas netko obavještava da ste u nekoj e-mail lutriji izvučeni kao dobitnik, čime ste osvojili  vrijedne novčane nagrade, koje možete preuzeti nakon što se javite organizatoru i ostavite tražene podatke. Naravno, radi se o spamerima koji na taj način prikupljaju e-mail adrese, osobne podatke, pa čak i brojeve kreditnih kartica naivnih "mušterija" koje nasjednu.

Ako ste mislili kako nitko ne kažnjava ovakvu vrstu kriminala, prevarili ste se.

Naime, ovih je dana sutkinja Laura Taylor Swain s američkog Okružnog suda u New Yorku, donijela odluku po kojoj će organizatori jedne takve "e-mail lutrije" morati platiti Yahoou odštetu u iznosu od 610 milijuna dolara (oko 3 milijarde i 423 milijuna kuna), zbog organiziranja prijevare koja je nosila naziv Yahooa, a "napala" je 11,6 milijuna e-mail adresa širom svijeta.

Mada imena spamera nisu javno objavljena, američki mediji smatraju kako se radi o grupi tajvanskih i nigerijskih građana, koje je Yahoo tužio još prije 3 godine.

U sudskoj presudi se navodi kako će spameri od tih 610 milijuna dolara, 27 milijuna platiti za povredu imena Yahooa, a ostatak za kršenje zakonskog propisa o spam pošti, pod nazivom "Can-Spam Act".

Mada je presuda dobra opomena svima koji se bave ovakvom vrstom spama, ona bi ih ujedno mogla i ohrabriti, jer ako je netko u stanju platiti odštetu od 610 milijuna dolara, onda je očito na ovaj način pribavio ogromne svote novca.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam