Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.08.2016. 13:23

Ljuti znanstvenici 

Krive Excel za greške u istraživanju gena

Znanstvenici su otišli tako daleko da su objavili studiju u kojoj optužuju Microsoftov Excel.

Krive Excel za greške u istraživanju gena

Trojica znanstvenika iz australskog instituta Baker IDI skenirali su 3.597 znanstvenih radova na polju proučavanja genetike, te su objavili studiju u kojoj dokazuju kako je za greške u istraživanjima odgovoran Excel, odnosno Microsoftov popularni program za tablično računanje, čija je prva inačica izdana još 1985. godine.

Glavni problem s Excelom u proučavanju genetike je "defaultno" funkcioniranje programa, koji genetske simbole poput SEPT2 (Septin 2) mijenja u "September 2". Drugim riječima, veliki broj objavljenih znanstvenih radova ne sadrži točne podatke, jer je Excel "svojevoljno" korigirao i mijenjao oznake i simbole, a ista greška s konverzijom je uočena kod drugog softvera tog tipa poput Apache OpenOffice Calca, dok se recimo ne pojavljuje kod Google Sheetsa.

Mada su znanstvenici jako ljuti na Excel što od 2008. godine u znanstvenim radovima pretvara genetske simbole u datume, mi bismo rekli da je u ovom slučaju Microsoft najmanje kriv, jer po nama glavni problem leži u informatičkoj nepismenosti dijela genetičara koji ne znaju prilagoditi Excel da ne čini takve konverzije, kao i u činjenici da svoje znanstvene radove očito nisu dobro prekontrolirali prije objave u stručnim publikacijama.

Obzirom da se problem u posljednjih nekoliko godina povećava za 15% svake godine, očito bi genetičarima dobro došao neki osnovni tečaj korištenja Officea.

Vezani sadržaji
Ključne riječi genetika Excel Baker IDI greške
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam