Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.02.2014. 15:04

Pad Mt.Goxa 

Ugašena najveća burza bitcoina

Osim tehničkih problema izgleda da je Mt.Gox bio godinama hakiran te da je s njega ukradeno 744 tisuća bitcoina čija je vrijednost oko 350 milijuna dolara

Ugašena najveća burza bitcoina

Nekad najveća svjetska bitcoin burza Mt.Gox definitivno je ugašena. Ta je odluka objavljena danas, dva dana nakon što je čelni čovjek Mt.Goxa Mark Karpeles dao ostavku. 

Burza se u posljednjih mjesec dana suočavala s tehničkim problemima. Transferi su prema vanjskim adresama obustavljeni 7. veljače, a internetom kruži dokument naziva „Crisis Strategy Draft“ u kojem se navodi kako je Mt.Goxova stranica godinama hakirana te je iz nje izvučeno 744,408 bitcoina čija je vrijednost oko 350 milijuna dolara.

Gašenje burze koja je do prije samo godinu dana imala čak 80 posto prometa virtualnog novca u svijetu veliki je udarac za bitcoin zajednicu. Još veći udarac doživjeli su oni kojima je na toj stranici ostao novac kojeg vjerojatno nikada više neće vidjeti.

Šest kompanija koje trguju kriptovalutama, među kojima su i BTC China, Bitstamp te Coinbase, ogradilo se od pada Mt.Goxa zajedničkim priopćenjem u kojem su naveli sljedeće: Tragično narušavanje povjerenja korisnika Mt.Goxa rezultat je djelovanja jedne tvrtke i ne odražava otpornost ni vrijednost bitcoina niti industrije digitalnih valuta. Kao i kod svake nove industrije, postoje loši akteri koje treba izdvojiti i tome sada svjedočimo.

Posljednja cijena bitcoina koja je zabilježena na Mt.Goxu prije gašenja je bila 135 dolara dok je njegova cijena na BitStampu 494 dolara. Ovim događajem BitStamp, čiji su osnivači dvojica Slovenaca, prometnula se u najveću svjetsku burzu bitcoina.

Vezani sadržaji
Ključne riječi burza Bitcoin pad Mt.Gox
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam