Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.01.2017. 09:44

Akvizicija 

HT kupio od Mađara Crnogorski Telekom

Najveća akvizicija Hrvatskog telekoma do sada teška je 123,5 milijuna eura.

HT kupio od Mađara Crnogorski Telekom

Hrvatski Telekom (HT) potpisao je s Magyar Telekomom ugovor o kupnji dionica kojim će HT steći 76,53 posto udjela u društvu Crnogorski Telekom (CT). Kupovna cijena iznosi 123,5 milijuna € (oko 936 milijuna kn), a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine.

Ova vijest stiže uskoro nakon vijesti da je CT u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom implementirao i pustio u rad novu 3CA (LTE Advanced) 4G tehnologiju, koja omogućava puno iskorištavanje novoformiranog crnogorskog spektra, koji je crnogorski operator osvojio u srpnju 2016. godine i time ostvario trenutačno najveće brzine prijenosa podataka u crnogorskim mobilnim mrežama.

Crnogorski Telekom inače je najveća telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016. godine, ostvario je prihode u iznosu od 69,4 milijuna €. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije, isključujući posebne utjecaje, iznosila je 24 milijuna €.

Krajem trećeg kvartala 2016. godine Crnogorski Telekom opsluživao je 368,6 tisuća mobilnih korisnika, što čini 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji. CT je tržišni lider u postpaid mobilnom segmentu sa 179 tisuća korisnika, što čini 40 posto postpaid korisničke baze. Sa 140,3 tisuće korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom je apsolutni tržišni lider sa 93,6 postotnim udjelom na tržištu fiksne telefonije.

U istom periodu Crnogorski Telekom je imao 73,1 tisuću korisnika širokopojasnog interneta, te 60,1 tisuću IPTV korisnika. Optička mreža CT-a je dostupna u preko 53 tisuće domaćinstava, što predstavlja 27 posto ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori.

Ova transakcija dio je HT-ove strategije rasta putem širenja na regionalna tržišta, javljaju iz HT-a.

Pošto se radi o transakciji unutar grupe Deutche Telekom, za transakciju nije potrebna dozvola agencije za tržišno natjecanje.

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam