Natječaj za izbor najboljih 100 web stranica VIDI WEB TOP 100 u Hrvatskoj je dio VIDI Awards skupine nagrade koje dodjeljuje medijska kuća VIDI

Vidi visokotehnološki natječaji i događaji koji se vežu uz njih (svečane dodjele, panel diskusije, rasprave i dr.) danas su najznačajniji natječaji u Republici Hrvatskoj sa tradicijom dužom od jednog desetljeća.
Vidi Web Top 100, Premijerova web nagrada, Vidi e-novation i ICT gold značajno su doprinijeli popularizaciji visokih tehnologija, interneta i informatike u Republici Hrvatskoj.

Svečana dodjela Vidi nagrada redovito je događaj koji zainteresira hrvatsku javnost u najširem smislu riječi i rado je posjećena od strane vodećih gospodarstvenika, web industrije, akademske zajednice, estradne i sportske elite, novinara i urednika vodećih hrvatskih i regionalnih medija te najviših državnih dužnosnika (Premijeri, ministri, državni tajnici).
O Vidi natječajima te Vidi nagrađenima redovito pišu i govore vodeći hrvatski masovni i poslovni mediji, televizijske i radijske postaje, tiskani mediji, web.

Vidi natječaji stavljaju svjetlo na ono najkvalitetnije od visoke tehnologije što Hrvatska danas može ponuditi svijetu...
Na taj način, Vidi natječaj je svjetionik svim pojedincima, tvrtkama i organizacijama koje Hrvatsku ali i regiju žele vidjeti kao visokotehnološku zemlju konkurentnu u globalnim okvirima...

Prvi Vidi Web Top 100

Sve je počelo 1998. godine kada je osnovan "Vidi Web Top 100" – hrvatski nacionalni natječaj za najbolje web stranice. Želja organizatora – izdavačke kuće Vidi, bila je popularizacija Interneta i weba u hrvatskom društvu i gospodarstvu. Bilo je to vrijeme kada i neke od najvećih hrvatskih kompanija uopće nisu imale svoje web stranice.

Oskarovski događaj

Kako bi se što bolje popularizirao web u Hrvatskoj, Vidi Web Top 100 natječaj organiziran je kao "oskarovski" događaj na koji su pozvani vodeći gospodarstvenici, akademici, estradna i politička elita, poznati sportaši...

Premijeri kao redovni ali i aktivni sudionici na dodjeli

Prve godine Vidi Web Top 100 svečane dodjele tadašnji premijer g. Ivica Račan uživo se okupljenima u zagrebačkom hotelu Sheraton obratio video Internet linkom iz Banskih Dvora što je u to vrijeme (2000.) bio značajan tehnološki i politički iskorak. Kasnija redovna prisutnost svih predsjednika Vlade do danas (Ivica Račan, Ivo Sanader, Jadranka Kosor)  bila je poruka društvu da je tehnološki razvoj zajednice od presudnog značaja.

Prva virtualna sjednica Vlade RH

Jedan od najvećih kurioziteta u povijesti dodjele ovih nagrada je da se na inicijativu medijske kuće VIDI, 2003. godine Vlada odlučila održati takozvanu Virtualnu službenu sjednicu Vlade na kojoj je sudjelovalo preko 150 uzvanika i građana.

Ostalo je zabilježeno da je to bila ne samo prva virtualna sjednica Vlade Republike Hrvatske, već i prva virtualna sjednica Vlade jedne države u Europi, te jedna od prvih u svijetu.

Vidi e-novation - nagrađujemo inovacije

Sa željom pronalaženja i promocije najkvalitetnijih visokotehnoloških proizvoda, osmišljenih u Hrvatskoj, a koji su konkurentni na svjetskoj razini, 2006. godine je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković osnovana nagrada Vidi e-novation.

Predstavljanje u svijetu

U tri godine od osnutka, Vidi e-novation nagrada iznjedrila je na desetke izvrsnih inovativnih ICT hardverskih i softverskih proizvoda svjetske razine konkurentnosti koji su zatim u suradnji s državnom Agencijom za poticanje izvoza i ulaganja prezentirani na sajmovima u Hannoveru (CeBIT), Monte Carlu (Distree), Taiwanu (Computex).
Svakako posjetite informativnu stranicu tog projekta na adresi: www.e-novation.info

Kronologija

  • 1998 - osnovan Vidi Web Top 100
  • 2000 - osnovana Premijerova web nagrada
  • 2003 – održana prva Virtualna sjednica vlade u sklopu VIDI WEB TOP 100 natječaja
  • 2006 - osnovan Vidi e-novation natječaj
  • 2007 - Vidi e-novation dobitnici prezentirani na sajmovima CeBIT, Distree, Computex
  • 2008 - osnovana nagrada ICT gold
  • 2008 - Vidi natječaji integrirani u jedinstvenu grupu - "Vidi Awards"
  • 2009 - prvi hrvatski visokotehnološki VIDI summIT

DRUŠTVENI ZNAČAJ

Vidi Awards natječaji potiču i promiču značaj visoke tehnologije u hrvatskom društvu i gospodarstvu.
Stav organizatora Vidi natječaja, izdavačke kuće Vidi, je taj da su danas Internet, ICT, hardver i softver ono što su prije stotinu godina bili olovka i papir.
Danas nema razvoja društva niti gospodarstva bez intenzivnog i mudrog ulaganja u informatiku i visoke tehnologije u sve pore društva i sve pore gospodarstva.
Cilj Vidi natječaja je prikazati i nagraditi najkvalitetnije visokotehnološke projekte u Hrvatskoj kako bi oni služili kao primjer drugima.
Tijekom više od jednog desetljeća Vidi natječaji su prepoznali i nagradili brojne projekte koji su danas u Hrvatskoj lideri u svojim nišama, a koji su do prije Vidi natječaja bili nepoznati ili slabo poznati: MojPosao, Coolinarika, Adriatica.net ili PlivaZdravlje samo su neki od primjera kojima je naša nagrada možda bila značajan poticaj i ohrabrenje ljudima koji su radili na tim projektima da kasnije budu poznati i uspješni web portali (nek nam ne zamjere sad mnogi drugi koje ne spominjemo jer bi popis bio poduži :)).

PARTNERI I PRIJATELJI

Tijekom 12 godina od osnivanja Vidi natječaji partnerski se organiziraju sa cijelim nizom hrvatskih i međunarodnih partnera: Hrvatska gospodarska komora, Ured Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, T-Hrvatski Telekom, Institut Ruđer Bošković, Agencija za poticanje izvoza i ulaganja, PricewaterhouseCoopers, Ericsson Nikola Tesla, Bicro, Diners Club International, Microsoft, Oracle...

Posebnu pažnju Vidi natječajima daju vodeći hrvatski mediji koji se redovito pojavljuju kao medijski pokrovitelji: HRT, NovaTV, RTL, Večernji List, Net.hr, Lider, Globus, Business.hr, Europlakat, Otvoreni radio, Radio 101, Monitor.hr i brojni drugi koji su omogućili da se natjecatelji svih ovih godina mogu prijaviti besplatno, bez ikakve kotizacije, čime smo dali šansu i najmanjoj tvrtki i pojedincu da istakne svoje dostignuće, inovaciju, web ili neko drugo ICT rješenje.

Bez pokrovitelja, ujedno i istinskih prijatelja ovog projekta, ne bi mogli zaista ništa.

Video materijali s prošlogodišnje dodjele nagrada