Žiri je odlučio o najboljim hrvatskim stranicama. Pogledaj pobjednike.

Riječ organizatora

Kada se svjetla ugase

Nakon dodjele Vidi awardsa nastupa ljutnja, jer unatoč velikom potencijalu i velikim potrebama IT industrije, nema koristi za korisnike

piše: Davor Majetić, predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije pri HGK

Sama činjenica da će ovogodišnje investicije u ICT u hrvatskoj pasti za najmanje 15%, a da se unatoč najavama za rast privrede od oko nula posto planira daljnji pad investicija državnog proračuna u ICT za 20-30%, pokazuje očito velike izazove i probleme, ali istovremeno velik prostor za unaprjeđenje IT industrije. Jedan od očitih nedostataka IT industrije je njena neorganiziranost.

Unatoč brojnim pokušajima, IT industrija se nikada nije uspjela organizirati u udrugu koja bi bila relevantna, po broju članica i aktivnostima. Rezultat takve neorganiziranosti jest izostanak aktivnosti IT industrije prilikom donošenja zakonskih okvira koji je reguliraju, kao i da nas nema u timovima koji kreiraju strategiju razvoja i informatizacije države, a ne postoji ni jasna komunikacija prema gospodarstvu.

Upravo radi velikog prostora za svoje poboljšanje, hrvatske IT tvrtke su se, na vlastitu inicijativu, organizirale u Udruženje za informacijske tehnologije u sklopu Hrvatske gospodarske komore, čime su hrvatski informatičari pokazali zrelost i ozbiljnost jedne važne industrijske grane, a IT je ovime dosegao stupanj na kojemu je započeo samoregulaciju.

Udruženje si je na početku zadalo nekoliko nužnih i temeljnih prioriteta. Prije svega na početku treba motivirati što više pojedinaca i tvrtki da se aktivno uključe u rad, jer će Udruženje biti onoliko uspješno koliko se u nj uloži rada i truda. Uz to, nužno je i važno definirati IT industriju, kako bi se znalo tko su hrvatske IT tvrtke i tko su hrvatski informatičari. Kada se to ispravno regulira, pristupit ćemo mjerenju IT industrije. Cilj je adekvatnom mjerom izmjeriti gdje se nalazi hrvatska IT industrija, gdje smo konkurentni, gdje smo suficitarni i gdje smo deficitarni. Na osnovu toga će se onda moći argumentirano i kvalitetno procijeniti što treba činiti.

Čelni ljudi Udruženja za IT pozivaju na suradnju sve tvrtke iz sektora kako bi idejama i radom doprinijeli boljitku cijeloga gospodarstva. Svi oni zajedno žele napredak IT sektora i cijeloga gospodarstva. I radit ćemo zajedno na promociji izvrsnosti, znanja i kreativnosti, baš kao i Vidijeve nagrade.