Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.12.2017. 14:29

NASA 

Započelo planiranje misije na Proxima Centauri b

Prva letjelica koja će krenuti ka jednom egzoplanetu u potencijalno nastanjivoj zoni bit će lansirana 2069. godine.

Započelo planiranje misije na Proxima Centauri b

Svima nam je poznato da NASA u 2030-im godinama želi dovesti prve ljude na Mars, no New Scientist je saznao da su već započeli razvijati planove kojima žele posjetiti prvi strani zvjezdani sustav i planet udaljen 4,2 svjetlosne godine od nas.

Prema toj informaciji, NASA-in JPL laboratorij je okupio ekipu koja ima cilj 2069. godine lansirati misiju koja će krenuti u zvjezdani sustav Centauri i posjetiti egzoplanet Proxima  b, koji kruži oko svoje matične zvijezde, crvenog patuljka Proxima Centauri i nalazi se u potencijalno nastanjivoj zoni.

Ako se pitate zbog čega ćemo na lansiranje morati čekati 52 godine, stvar je u tome što tehnologija za jednu takvu misiju još ne postoji. Među ostalim stvarima koje NASA nastoji riješiti je razvoj pogona koji će letjelici omogućiti kretanje brzinom od 10 posto brzine svjetlosti, što bi joj trebalo omogućiti da do svoje destinacije stigne za 42 godine, odnosno do najranije 2111. godine. Nakon toga morati ćemo još čekati 4,2 godine da nam stignu prvi podaci, što znači da bismo oko 2115. godine mogli saznati ima li tamo kakvih aliena i može li čovječanstvo jednog dana kolonizirati taj planet.    

Za sada je još prerano govoriti hoće li se planovi ostvariti u predviđenom roku, no nama u svakom slučaju djeluje jako zanimljivo što NASA uopće ima jednu takvu misiju u svojim planovima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam