Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.05.2018. 12:43

Jeff Bezos 

Za 100 godina sva teška industrija u svemiru

Najbogatiji čovjek želi da čim prije odemo na Mjesec i ovaj puta tamo ostanemo.

Za 100 godina sva teška industrija u svemiru

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na Zemlji, na ISDC konferenciji (International Space Development Conference) govorio je o svojoj viziji postavljanja stalne ljudske naseobine na Mjesecu, te planovima tvrtke Blue Origin da smanje troškove lansiranja letjelica u svemir, prvo svojom New Shepard suborbitalnom letjelicom a potom i orbitalnom New Glenn raketom tijekom 2020-ih godina ovog stoljeća.

Gledajući dugoročno, Bezos vjeruje da će u svemiru jednog dana raditi milijuni ljudi, prije svega na Mjesecu i šupljim asteroidima u Sunčevom sustavu. Bezos vjeruje da će selidba sve teške industrije sa Zemlje u svemirske pogone na sunčevu energiju osigurati sve veću potražnju čovječanstva za energijom i ograničiti utjecaj rastuće populacije na naš okoliš.

"Morat ćemo napustiti Zemlju, jer će to učiniti naš planet boljim", navodi Bezos. "Otići ćemo, a oni koje žele ostati, ostat će".

Na Zemlji će po Bezosu ostati samo lakša industrija, dok će se sva teška preseliti u svemir i to već u okviru nekih 100 godina, a Mjesec će u tome imati vrlo važnu ulogu kao međupostaja. Za razliku od Muska, kojem je Mars glavni cilj za ljudsku ekspanziju ka svemiru, Bezosu je to Mjesec, na koji je puno lakše poslati vojsku robota koja će izgraditi stalne ljudske baze i industrijske pogone. "Znanstvenici su otkrili depozite vodenog leda na polovima Mjeseca koji se može konvertirati u pitku vodu, zrak za disanje i gorivo za višekratno iskoristive rakete", izjavio je Bezos. "Ovo je gotovo kao da je netko za nas to tamo postavio".

Blue Origin među svojim planovima ima mjesečev lander koji će imati mogućnost dovoza 5 tona tereta (uključujući ljude) na površinu našeg prirodnog satelita. Mada se njegova svemirska tvrtka trenutno nalazi u partnerstvu s NASA-om koja je od Donalda Trumpa dobila zeleno svjetlo za povratak na Mjesec, Bezos kaže da će Blue Origin tamo stići s njihovom pomoći ili bez nje. Najbogatiji čovjek na svijetu koji je po Forbesu težak 133 milijarde dolara, kaže kako je siguran da će se njegova vizija ostvariti, ili će ostati bez novca u pokušaju da ju ostvari.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam