Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.04.2019. 09:38

SpaceX 

VIDEO: Uspješno trostruko slijetanje boostera

Dva bočna boostera Falcon Heavya sletjela su istovremeno na kopno, a centralni na plutajuću platformu.

VIDEO: Uspješno trostruko slijetanje boostera

SpaceX je nakon jednodnevne odgode izazvane lošim vremenom napokon lansirao Falcon Heavy raketu, koja je u svemir ponijela telekomunikacijski satelit visokog kapaciteta za TV, radio, internet i mobilne komunikacije za potrebe Srednjeg istoka, Afrike i Europe. Taj satelit pod nazivom Arabsat-6 koji je izrađen na Lockheed Martinovoj naprednoj LM 2100 platormi u svemir je donio nekoliko novih telekomunikacijskih inovacija, koje uključuju "Kaspot beam communications" tehnologiju te Ku i Ka-band frekvencijski spektar. 

Falcon Heavy 3

No ono što je nama koji smo pratili direktan prijenos lansiranja djelovalo posebno impresivno je povratak i savršeno slijetanje sva tri boostera na Zemlju, za razliku od prošlogodišnjeg lansiranja Falcon Heavya koji je u svemir poveo Muskov auto, kada je centralni booster promašio plutajuću platformu.

U ovoj misiji dva bočna boostera su istovremeno sletjela na LZ-1 i LZ-2 (Landing Zone 1 i Landing Zone 2) u Cape Canaveral Air Force Station na Floridi dok je centralni booster nešto kasnije sletio u centar zone za slijetanje na plutajuću platformu pod nazivom "Of Course I Still Love You" u Atlantskom oceanu, kao što možete vidjeti u ovom videu

Gledajući ovo dobili smo dojam kao da se Elon Musk počeo malo razmetati ovakvim spektakularnim lansiranjima s još spektakularnijim slijetanjima pa se pitamo što će biti sljedeće. Istovremeno lansiranje tri rakete i slijetanje 12 boostera?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam