Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.03.2019. 14:54

Hayabusa2 

VIDEO: Touchdown i raketiranje asteroida Ryugu

Pogledajte video snimku spuštanja japanske sonde na površinu asteroida i ispucavanja projektila.

VIDEO: Touchdown i raketiranje asteroida Ryugu

Japanska svemirska agencija JAXA intenzivno provodi istraživanja asteroida VIDEO: Touchdown i raketiranje asteroida letjelicom Hayabusa2 koja je u njegovu orbitu stigla u lipnju prošle godine, a 21. rujna izbacila dva rovera Rover-1A i Rover-1B koji se po asteroidu kreću odskakivanjem.

Krajem prošlog mjeseca Hayabusa2 je provela novu operaciju, odnosno spuštanje na površinu asteroida s ciljem prikupljanja uzoraka površine koji će se vratiti na Zemlju, pri čemu je brzinom od 300 m/s ispucan projektil težine od 9 grama. Nakon touchdowna i ispucavanja "metka", kamenčići, prašina i drugi dijelovi tla su odskočili u vis, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Te fragmente je potom trebao uhvatiti poseban lijevak za skupljanje uzoraka, obzirom da je glavna zadaća misije prikupiti tri uzorka i pohraniti ih u tri odvojena kontejnera unutar kapsule koja će se vratiti na Zemlju. Nakon dovršetka faze skupljanja uzoraka Hayabusa2 će u prosincu 2019. pomoću svojeg motora na ionski pogon izaći iz orbite asteroida i krenuti prema Zemlji.

Kada se nađe u blizini Zemlje u prosincu 2020., izbaciti će kapsulu s uzorcima zaštićenu toplinskim štitom koja će ući u atmosferu našeg matičnog planeta brzinom od 12 km/s i otvoriti padobran na visini od 10 km, spustiti se na predviđeno mjesto slijetanja u Woomera Test Rangeu u Australiji te poslati signal za navođenje kako bi ju znanstvenici Japanske svemirske agencije mogli pronaći i odnijeti u JAXA Extraterrestrial Sample Curation Center, gdje će uzorke analizirati međunarodni tim znanstvenika.

Po završetku misije, ukupna udaljenost koju će Hayabusa2 prevaliti iznositi će 5 milijardi i 250 milijuna kilometara.

Vezani sadržaji
Ključne riječi asteroid JAXA Hayabusa2 Ryugu
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam