Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.02.2019. 15:21

NASA 

VIDEO: Opportunity rover je službeno mrtav

Marsov rover je službeno proglašen mrtvim nakon 15 godina boravka na crvenom planetu.

VIDEO: Opportunity rover je službeno mrtav

Nakon nekoliko posljednjih neuspješnih pokušaja aktiviranja i uspostavljanja komunikacije s Opportunity roverom, NASA je  napokon proglasila kraj njegove misije, više od 8 mjeseci nakon što je "zašutio" od posljedica velike pješčane oluje.    

Službenu smrt rovera proglasio je NASA-in dužnosnik Thomas Zurbuchen iz odjela NASA Science Mission Directorate, koji je jednostavno rekao da proglašava Opportunity misiju dovršenom.

Opportunity je na Mars stigao prije gotovo 15 godina i prevalio je "maratonski" put (45,16 km) površinom crvenog planeta gdje je tražio dokaze o postojanju vode iz davne prošlosti

Rover veličine automobila za golf kretao se ravnicom na području Meridiani Planum, a misija je službeno trebala trajati samo 90 dana, no na kraju se protegla na dugi niz godina tijekom kojih je u suradnji sa svojim blizancem Spiritom koji je istraživao suprotnu stranu ekvatora Marsa u krateru Gusev, došao do uvjerljivih "mineralnih" dokaza da je u davnoj prošlosti (prije 3,5 do 4 milijarde godina) Mars doista imao rijeke, jezera i oceane s vodom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Rover je funkcionirao sve do kraja svibnja prošle godine, kada je velika pješčana oluja prašinom blokirala njegove sunčane kolektore i onemogućila punjenje baterija, pa je stoga zapao u stanje hibernacije 10. lipnja 2018. NASA se nakon toga neko vrijeme nadala da će pijesak spasti s kolektora i da će ga uspjeti probuditi, no svi pokušaji su bili neuspješni, uključujući i posljednji, tijekom kojeg su ga pokušali oživjeti setom novih "sweep-and-beep" komandi. Iako je proglašen pokojnim, rover bi jednog dana još uvijek mogao oživjeti, ukoliko ga neki astronaut dobro pobriše krpom, no to se neće dogoditi tako skoro.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars rover Opportunity
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam