Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.01.2019. 13:11

Blue Origin 

VIDEO: New Glenn je nova raketa Jeffa Bezosa

Blue Origin je predstavio novu raketu za prijevoz astronauta i tereta u orbitu Zemlje.

VIDEO: New Glenn je nova raketa Jeffa Bezosa

Jeff Bezos i njegova svemirska tvrtka Blue Origin lansirali su video u kojem predstavljaju novi raketu pod nazivom New Glenn koja je ime dobila po astronautu Johnu Glennu, prvom američkom astronautu koji je ostvario orbitalni let.

Nova raketa je znatno veća od Blue Originove rakete New Sheppard, ali i od Falcon Heavy i Falcon 9 raketa SpaceX-a te Delta IV Heavy rakete tvrtke ULA.

Prvi stupanj rakete je višekratno iskoristiv (do 25 puta), dok vrh rakete u koji se mogu smještati korisni tereti poput satelita i kapsula za astronaute veličine 7 metara ima dvostruko veći kapacitet od bilo koje postojeće rakete, pa je u stanju u geostacionarnu orbitu dovesti više od 13 metričkih tona tereta te 45 metričkih tona tereta u nižu Zemljinu orbitu. Pored toga navode da se New Glenn može lansirati u svemir i spustiti na Zemlju u 95% vremenskih uvjeta.

BlueOrigin_NewGlenn_FlightProfile

Raketa će se lansirati s uzletišta Launch Complex 36 u Cape Canaveralu pomoću 7 višekratno iskoristivih BE-4 LOX/LNG motora koji stvaraju potisak od 17.100 kN. Nakon odvajanja prvi stupanj će se spustiti na Zemlju 1000 km dalje od mjesta uzlijetanja na pokretni brod, a drugi stupanj kojeg pogone 2 BE-3U motora s potiskom od 1060 kN nastavit će putovanje prema željenoim mjestu u orbiti, dok će na kraju posljednji stadij na pogon vodika dovesti korisni teret na finalnu destinaciju u LEO, MEO, GEO ili višu orbitu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Blue Origin navodi da će prvi komercijalni letovi novom raketom započeti 2021. godine. Ako mislite da Bezos i ekipa samo kopiraju Muska i SpaceX, podsjetit ćemo vas da su oni 2015. godine prvi izveli uspješno vertikalno slijetanje raketnim busterom na kopno, dok se Musk još dugo mučio s pokušajima slijetanja na brod.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam