Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.06.2018. 12:55

CIMON 

VIDEO: Na ISS krenuo novi član posade robot

Najnoviji astronaut je autonomni leteći robot s umjetnom inteligencijom.

VIDEO: Na ISS krenuo novi član posade robot

SpaceX je uspješno lansirao Falcon 9 raketu koja astronautima na ISS-u između ostaloga donosi znanstvenu opremu, hranu, piće i čiste gaće. Među korisnim teretom se nalazi i novi "astronaut" pod imenom CIMON (Crew Interactive Mobile Companion), robot loptastog oblika sa zaslonom kojeg je izradio njemački DLR uz pomoć Airbusa koji mu je omogućio kretanje u uvjetima mikrogravitacije, dok mu "mozak" dolazi od IBM-a.

Namjena ovog robota je da bude uvijek na usluzi astronautima, pa bismo ga mogli nazvati nekom vrstom letećeg Google Home uređaja, s time da mu je AI prilagođen zadaćama u svemiru i na međunarodnoj svemirskoj postaji pa je dobro upoznat sa shemama za popravke, eksperimentima i procedurama rada na ISS-u, kako bi ga astronauti mogli koristiti kao leteću bazu podataka ili digitalnog savjetnika kojim se upravlja govorom, kao što možete vidjeti u ovom videu.   

U prvim zadaćama tijekom svojeg boravka na ISS-u, CIMON će pomagati njemačkom astronautu Alexanderu Gerstu u eksperimentima s kristalima i Rubikovom kockom, te služiti i kao leteća kamera.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS Robot leteći asistent CIMON
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam