Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.10.2017. 13:02

Elon Musk 

VIDEO: Muskov grad na Marsu i baza na Mjesecu

Elon Musk predstavio nove projekte uz čiju pomoć ćemo postati multiplanetarna rasa.

VIDEO: Muskov grad na Marsu i baza na Mjesecu

Na Međunarodnom astronautičkom kongresu (IAC) Elon Musk je predstavio svoje nove vizije vezane uz raketni program SpaceX-a, ali i gradnje baze na Mjesecu te stalne kolonije na Marsu.

Prva stvar koju je Musk najavio je nova raketa pod nazivom BFR (svi ju već zovu Big Fucking Rocket) koja bi trebala zamijeniti sve postojeće rakete SpaceX-a. To će biti njegova najveća raketa te će biti veća čak i od Saturn V raketa koje su prevozile Apollo misije na Mjesec. Musk tvrdi da će istovremeno biti i najjeftinija od svih koje je dosad napravio, ali i najsigurnija, jer će za slijetanje koristiti dva motora. Osim što će služiti za lansiranja u svemir, Musk ju vidi i kao dio interkontinentalnog zračnog transporta na Zemlji, pa bi vam mogla omogućiti da za 29 minuta skoknete od  New Yorka do Londona

Musk BFR

Raketa će biti dužine od 106 metara i promjera od 9 metara, a drugi stadij za putnike i robu moći će prevoziti 150 tona tereta u nižu orbitu Zemlje, a za dulje misije će se moći puniti gorivom u orbiti bespilotnim svemirskim tankerom. Pogon će joj pružati 31 Raptor motor na metan i kisik.

Musk BFR 2

Kada BFR raketa bude dovršena moći će obavljati sva SpaceX-ova komercijalna lansiranja, a biti će u stanju čistiti i orbitalni otpad. 

Raketa će moći slijetati na površinu Mjeseca te se vraćati s njega na Zemlju, a koristiti će se i za dostavu opreme za gradnju mjesečeve baze koju Musk naziva Moon Base Alpha.

Musk Moon Base Alpha

Što se tiče Marsa, Musk želi na njega poslati dvije BFR misije do 2022. godine koje će uključivati orbitalno tankanje, rudarenje, gradnju infrastrukture i sustava za održavanje života, s ciljem da se stvore preduvjeti za gradnju budućih kolonija na crvenom planetu.

Musk BFR 3

Raketa će se moći vratiti s Marsa, no tamo će se trebati razviti proizvodnja goriva, vode i zraka, što po Musku neće biti problem jer će se prikupljati vodeni led s površine i ugljični dioksid iz atmosfere. Na kraju prezentacije Musk je predstavio i svoju viziju rasta ljudske naseobine na Marsu koja će vremenom postati pravi grad i omogućiti čovječanstvu da postane prava multiplanetarna rasa, kao što možete vidjeti u ovom videu.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam