Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Japanci spremni za dovoz komadića asteroida na Zemlju
Članak
Objavljeno: 28.06.2018. 11:19

Hayabusa 2 

VIDEO: Japanci spremni za dovoz komadića asteroida na Zemlju

Letjelica Hayabusa 2 stigla je do asteroida 162173 Ryugu i spremna je za istraživanje.

VIDEO: Japanci spremni za dovoz komadića asteroida na Zemlju

Japanska svemirska agencija JAXA postigla je novi veliki uspjeh u svemirskim istraživanjima, dovođenjem letjelice Hayabusa 2 u blizinu asteroida 162173 Ryugu, četiri godine nakon lansiranja.

Japanci su potvrdili da je Hayabusa 2 stigla na konstantnu udaljenost od asteroida, čime je završila faza putovanja ka njemu i može započeti druga faza, njegovo istraživanje. Idući mjesec Hayabusa 2 će stići na udaljenost od samo 5 km od površine asteroida i započet će s mapiranjem njegove površine, kako bi japanski znanstvenici mogli pronaći idealno mjesto za slijetanje koje će uslijediti u rujnu ili listopadu ove godine, Ukoliko sve protekne prema planu, Hayabusa 2 će uzeti uzorke tla s asteroida i vratiti ih na Zemlju 2020. godine.

Hayabusa 2 B

Obzirom da se radi o asteroidu tipa C, znanstvenici vjeruju da sadrži više organskih i hidratiziranih minerala. Minerali i voda na Zemlji, kao i materijali iz kojih je nastao život već duže vrijeme se dovode u vezu s asteroidima, pa nam istraživanja uzoraka praiskonskih svemirskih tijela poput asteroida tipa C mogu omogućiti proučavanje organskih tvari i vode u Sunčevom sustavu. 

Hayabusa 2 će na asteroid spustiti lander koji će istraživati njegovu površinu te će pomoću „impactora“ udariti u tlo i pokupiti uzorke koji će se vratiti na Zemlju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Hayabusa 2 nije jedina misija koja bi na Zemlju trebala dovesti uzorke s asteroida. NASA-ina misija Osiris-Rex će se sastati s asteroidom Bennu u kolovozu, a u idućim godinama su planirane i mnoge druge misije koje bi nam trebale dovesti uzorke sa asteroida.

Vezani sadržaji
Ključne riječi asteroid JAXA uzorci Hayabusa 2
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam