Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2018. 11:28

Marscopter 

VIDEO: Helikopter na Marsu za dvije godine

Zajedno s roverom na Mars će stići prva testna letjelica teža od zraka.

VIDEO: Helikopter na Marsu za dvije godine

NASA je potvrdila da će u okviru Mars 20 Rover misije, na Mars poslati i mali helikopter koji će služiti za prvo testiranje letjelica težih od zraka na crvenom planetu.

NASA-in administrator Jim Bridenstine, izjavio je kako je NASA ponosna na mnoge stvari u povijesti u kojima je bila prva, pa će tako prva dovesti na Mars jedan helikopter koji se u Jet Propulsion Laboratoryu razvijao još od 2013. godine. Također kaže da će imati veličinu loptice za softball, a biti će težak samo 1,8 kg. Zbog tanke Marsove atmosfere rotor s dva para lopatica vrtjet će se 10 puta brže od helikoptera na zemlji, oko 3.000 okretaja u minuti kako bi mogao ostati u zraku. Obzirom da je gustoća atmosfere na Marsu oko 1 posto u odnosu na Zemlju, to znači da će površini crvenog planeta zrak biti gustoće kao na 12.000 metara na našem matičnom planetu.  

Iz tog razloga znanstvenici i inženjeri su ga morali učiniti čim lakšim i koliko god je moguće snažnijim kako bi uopće bio u stanju vinuti se u zrak.

Mars 2020 Rover misija će biti lansirana u srpnju 2020. raketom Atlas V tvrtke ULA s Cape Canaverala, a na Mars bi trebala stići u u veljači 2021. Rover s 6 kotača tražiti će moguća nastanjiva područja na kojima je nekoć na Marsu mogao postojati mikrobiološki život, a među opremom će posjedovati 23 kamere i svrdlo za bušenje tla i uzimanje uzoraka.

Helikopter će do slijetanja na Mars biti pričvršćen za rover, a potom će biti spušten na tlo na sigurnoj udaljenosti, nakon čega će ga kontroleri na zemlji poslati u prvi autonomni let, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Planirano je da helikopter odradi do 5 letova, a u svakom će odletjeti malo dalje, sve do nekoliko stotina metara udaljenosti u trajanju od po 90 sekundi. Penjat će se uvis do visine od 3 m i lebdjeti oko 30 sekundi.

NASA kaže da će u slučaju uspjeha ovo biti velika stvar, no ako helikopter ne poleti to neće nimalo ugroziti primarnu zadaću misije.

"Sposobnost da vidimo jasno što se nalazi iza idućeg brda biti će jako važna za buduće istraživače. Uz dodatak ptičjeg pogleda iz marscoptera, možemo samo zamisliti što će sve postići buduće misije", ističe Bridenstine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam