Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Bitke u svemiru neće imati veze sa Star Warsom
Članak
Objavljeno: 30.09.2014. 14:09

Fizika svemirskih obračuna 

VIDEO: Bitke u svemiru neće imati veze sa Star Warsom

Kada se ratovi presele u svemir, borbe neće nimalo nalikovati na dog-fightove iz SF filmova.

VIDEO: Bitke u svemiru neće imati veze sa Star Warsom

Ako imate određeni broj godina, trebali biste biti svjesni da većina svemirskih bitaka iz SF filmova nema veze s realnošću. Doktor Joe Hanson i njegova ekipa iz PBS-a, na svojem YouTube kanalu "It's Okay To Be Smart", objašnjavaju kako bi eventualno mogle izgledati buduće bitke za dominaciju u svemiru sa stajališta znanosti, odnosno što sve ne biste mogli očekivati u njima.

Kao prvo, poznato je da u svemiru nitko neće čuti vaš vrisak, što znači da možete odmah zaboraviti na piju-piju zvukove iz Star Wars filmova. Nakon toga, obzirom na fiziku kretanja u svemiru, ne možete očekivati jurnjave i manevre poput onih u kojima se Luke Skywalker i Darth Vader obračunavaju u stilu dvokrilaca iz 1. svjetskog rata. Svaki puta kada želite promijeniti pravac kretanja, morate uključiti potisak, jer u svemiru ne možete manevrirati krilima, obzirom da ne postoji trenje kao u atmosferi Zemlje.

Uslijed toga, teško je očekivati da će se u svemiru ikada odvijati bliske dog-fight borbe, pa PBS predviđa da će bitke u svemiru više nalikovati na igru Asteroids, nego na Star Wars franšizu. U najboljem slučaju, svemirski brodovi će s velike udaljenosti slati projektile ili energetske zrake jedni na druge, predviđajući gdje će se u određenom trenutku nalaziti protivnik, što će pomalo podsjećati na stare pomorske bitke.

U svakom slučaju realnost nikad nije tako uzbudljiva kao fikcija, pa ćemo i u budućnosti okretati glavu od fizikalnih bedastoća u filmovima i posvetiti se priči i akciji. 

Tako uostalom čine pravi astronauti i znanstvenici, koji su nedavno jako pohvalili film Gravitacija, mada su se složili da je znanstveno gledano najvećim dijelom besmislica. 

Izvor: It's Okay To Be Smart [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam