Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.10.2014. 11:46

Kate Green 

U prvoj misiji na Mars trebale bi biti samo žene

Sudionica simulirane misije na Marsu tvrdi da žene troše manje resursa pa su pogodnije za prvu misiju na Marsu.

U prvoj misiji na Mars trebale bi biti samo žene

Kate Greene, američka spisateljica i novinarka koja je 2013. godine sudjelovala u NASA-inom HI-SEAS projektu na Havajima, te boravila puna 4 mjeseca u okruženju koje je simuliralo misiju na Marsu, tvrdi kako bi u prvoj misiji na crveni planet trebale sudjelovati samo žene, jer troše znatno manje dragocjenih resursa od muškaraca, što je vrlo važna činjenica koju inženjeri i znanstvenici ne bi smjeli smetnuti s uma pri planiranju prvog dolaska ljudi na Mars.

Prema njezinom iskustvu i rezultatima HI-SEAS projekta, većina žena dnevno troši oko 2.000 kalorija, dok muškarcima njihove potrebe nadmašuju 3.000 kalorija, pa bi se tijekom višemjesečnog ili višegodišnjeg boravka na Marsu, isključivo ženskom posadom doprinijelo puno u održavanju samoodrživosti o kojoj se najviše priča kada govorimo o budućim kolonizatorima crvenog planeta.

Njezina studija tijekom HI-SEAS simulacije je ukazala da za tjedan dana tri žene trebaju pola manje kalorija u odnosu na muške članove misije. "Upola manje!", navodi Kate. Svi smo u prosjeku održavali tjelovježbe istim intenzitetom od 45 minuta dnevno, po pet puta tjedno, no naše metaboličke peći su bile kalibrirane na radikalno drugačiji način".

kate

Kate Greene je tijekom HI-SEAS misije detaljno bilježila potrošnju resursa "astronauta".

Stoga je njezin zaključak da bi slanje isključivo ženske misije bilo znatno jeftinije i izvodljivije od miješane misije ili sastavljene samo od muškaraca.

Pored toga ona navodi da je i NASA dobro svjesna tih činjenica, pa im je veća opcija da astronauti u toj misiji budu manje građe (žene), nego krupni muškarci.

"Male žene se nisu pokazale glupljim od krupnih muškaraca ili krupnih žena, pa ne postoji niti jedan razlog da se na prvu misiju na Mars ne pošalju upravo žene sitnije građe", izjavio je Alan Drysdale, bivši NASA-in ugovorni partner. "Zapravo, slanje misije sastavljene samo od žena bi bio i vrlo logičan potez".

Kate dodaje kako se većina astronauta izjašnjava za miješane posade sastavljene od muškaraca i žena, no kaže kako će misija proteći bolje ako će u njoj sudjelovati više žena. 

Izvori: Slate, KateGreene.net

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars Žene kalorije Kate Greene
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam