Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.04.2019. 10:47

MIT 

TESS otkrio prvi planet veličine Zemlje

Ovo je najmanji egzoplanet kojeg je do sada otkrio NASA-in TESS satelit.

TESS otkrio prvi planet veličine Zemlje

TESS satelit prikazan u ovoj konceptualnoj ilustraciji, u stanju je pronalaziti egzoplanete koji orbitiraju oko najsjajnijih zvijezda u blizini našeg Sunčevog sustava. Credit: MIT 

Znanstvenici MIT-evog astronomskog tima objavili su rad u publikaciji Astrophysical Journal Letters u kojem opisuju otkriće planeta s oznakom HD 21749c, kojeg je otkrio NASA-in satelit TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).   

Znanstvenici kažu da planet kruži oko zvijezde udaljene 52 svjetlosne godine od Zemlje, koja u svojem sustavu ima još jedan planet, vruću inačicu Neptuna za koji je sada ustanovljeno da mu puna orbita iznosi 36 dana.

Novi egzoplanet veličine Zemlje vjerojatno je kameni planet i to nenastanjen, jer oko svoje matične zvijezde napravi krug za samo 7,8 dana, što je vrlo bliska orbita, pa na njemu površinske temperature mogu doseći do 426 Celzijevih stupnjeva.

Otkriće ovog planeta je oduševilo astronomsku zajednicu, jer ukazuje da TESS može otkrivati male planete koji se nalaze u sustavima relativno bliskim Zemlji, a znanstvenici vjeruju da će u skoroj budućnosti pronalaziti i one koji su puno hladniji, na kojima postoje puno bolji uvjeti za postojanje života.

Više detalja o otkriću potražite na stranici MIT-a putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA MIT Satelit egzoplaneti TESS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam