Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.05.2019. 13:07

VEM 

Svemirski vatrogasni aparat usisava vatru

Japanski znanstvenici proizveli vatrogasni aparat koji je dizajniran za požare u mikrogravitaciji.

Svemirski vatrogasni aparat usisava vatru

Vatra u svemiru je stvar koje se astronauti najviše plaše. Zrak obogaćen kisikom i potpuno drugačije ponašanje plamena u bestežinskom stanju zahtijeva potpuno novi pristup gašenju vatre. Znanstvenici japanskog Sveučilišta tehnologije Toyohashi proizveli su vatrogasni aparat namijenjen upravo toj zadaći, pod nazivom VEM, ili  Vacuum Extinguish Method.

Običan vatrogasni aparat na ugljični dioksid u svemiru se ne bi mogao koristiti jer bi korištenje tog plina u malom prostoru letjelice ili svemirske postaje povećalo koncentraciju toksičnog plina, a astronauti bi morali brzo staviti maske s kisikom na lice.

Njihov vatrogasni aparat VEM radi na principu usisavanja vatre vakuumom, što znači da se plamen usisava u odvojeni spremnik uređaja zajedno s toksičnim plinovima, dimom i česticama koje nastaju kao nusprodukt gorenja. Znanstvenici kažu da bi se VEM osim u svemiru mogao koristiti u avionima i podmornicama.

Svemirske agencije tek trebaju prihvatiti ovu tehnologiju nakon što ju prvo detaljno testiraju, pa se novi vatrogasni aparati neće naći tako brzo u svemiru.

Više detalja potražite na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam