Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2011. 15:29

Luna-Glob 

Rusi traže vodu na Mjesecu

2014. godine Rusija će nakon gotovo 4 desetljeća obnoviti programe intenzivnog istraživanja Mjeseca, ovoga puta u potrazi za vodom.

Rusi traže vodu na Mjesecu

Za precizno slijetanje na Mjesec Rusi razvijaju sustav takozvanih svjetlosnih svjetionika, kojima će biti opremljena njihova letjelica Luna-Glob, koja će 2014. godine na mjesečevu površinu spustiti modul za istraživanje.
Glavna zadaća tih svjetlosnih svjetionika je određivanje točnog mjesta slijetanja na Mjesec, s odsupanjem od najviše 6 metara, te za točno pozicioniranje objekata na mjesečevoj površini, što će poprilično poboljšati detaljno mapiranje Mjeseca.
Jedan svjetionik opremljen LED-om će svoju zadaću obaviti tako da će emitirati svjetlost na površini Mjeseca i time otkriti položaj modula upućivanjem zrake ka gornjoj točki mjesečevog neba, pa će satelit u orbiti Mjeseca pri svakom prolazu dobiti točne koordinate, dok će drugi svjetionik biti usmjeren ka Zemlji.

 ako bude pronađena, mjesečeva voda bi buduće doseljenike mogla opskbljivati kisikom za disanje i vodikom kao raketnim gorivom 

"Kada se na slici mjesečevog krajolika pronađe jarka točka svjetlosnog svjetionika, odmah ćemo znati gdje se nalazi modul za slijetanje. Kada će mjesečev satelit napraviti nekoliko stotina orbita oko Mjeseca i kod svake fiksirati svjetionik, onda ćemo moći vrlo točno odrediti i položaj mjesečevog pola, odnosno najvažniju koordinatu koja omogućuje uvid u položaj drugih objekata na Mjesecu", kaže Aleksandar Bagrov, znanstvenik Instituta astronomije RAN.
Birajući mjesto slijetanja, ruski znanstvenici nisu slučajno izabrali mjesečev pol. U visokim mjesečevim širinama u kraterima su pronađeni indirektni znakovi nazočnosti vode, pa će i osnovni cilj Lune-Globa biti njezino pronalažanje, kako bi buduće mjesečeve doseljenike mogla opskbljivati kisikom za disanje i vodikom kao raketnim gorivom.
"Upravo stoga se voda može smatrati najvažnijim resursom za osvajanje Mjeseca", navodi Bagrov.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam