Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.01.2019. 13:09

Chang'e 4 

Prvo klijanje bilja na Mjesecu u povijesti

Kineski znanstvenici objavili prvu sliku klijanja mladica pamuka na jednom stranom svemirskom tijelu.

Prvo klijanje bilja na Mjesecu u povijesti

U okviru svemirske misije Chang'e 4, dio koje je i rover "Zec od žada" koji krstari tamnom stranom Mjeseca, Kina je na Mjesec dovela i specijalni mali tank za biološke eksperimente.   

U tanku se nalazi prava mala farma za uzgoj bilja, odnosno za klijanje sjemenki. Kineski znanstvenici sada su objavili da je upravo počelo klijati sjeme pamuka i pokazali prvu fotku (slika gore) na kojoj to možete vidjeti.

Tank za biološke eksperimente koji je sad na Mjesecu.

Ovo je za astrobotaniku vrlo velika stvar, jer je to prvi puta da se na jednom stranom svemirskom tijelu uzgaja bilje. NA ISS-u se već duže vrijeme provode slični eksperimenti, ali svemirska postaja se nalazi u orbiti Zemlje, a najbliža "farma" Mjesecu bila je 1971. godine kada je astronaut Apolla 14 Stuart Roosa sa sobom donio stotine sjemenki drveća koje su s njim orbitirale oko Mjeseca. Kasnije je to sjeme posađeno na Zemlji i iz njega je naraslo popularno "Mjesečevo drveće".  

Osim pamuka kineski tank s bioeksperimentima sadrži sjeme rajčice, kao i biljke pod nazivom Arabidopsis, no ono na Mjesecu još nije proklijalo. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam