Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.12.2018. 12:47

Farout 

Otkriven najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu

Svemirski objekt s oznakom 2018 VG18 i nadimkom Farout nalazi se na samom rubu Sunčevog sustava.

Otkriven najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu

Znanstvenici Instituta znanosti Carnegie otkrili su najudaljeniji objekt ikada zabilježen u Sunčevom sustavu s oznakom 2018 VG18 i nazvali ga Farout.

Objekt se nalazi na udaljenosti između 120 i 130 astronomskih jedinica od Sunca (jedna astronomska jedinica ili AU iznosi koliko i srednja udaljenost Zemlje od Sunca, 149,6 milijuna kilometara). Za usporedbu Pluton se nalazi na udaljenosti od 34 AU, a dosad najudaljeniji poznati objekt Eris na 96 AU. Sonda Voyager 2 koja je upravo izašla iz Heliosfere Sunčevog sustava nalazi se na približno istoj udaljenosti kao Farout.

2018_VG18_orbit_distance_to_scale-700x394

Osim udaljenosti, približne boje i sferičnog oblika, znanstvenici o ovom malom planetu još ne znaju previše detalja, osim što kažu da mu promjer iznosi između 500 i 600 kilometara. Ružičasta boja vjerojatno dolazi od leda na koji je milijardama godina djelovalo sunčevo zračenje, a treba mu više tisuća godina da napravi jedan krug oko Sunca.

Znanstvenici ga službeno još ne mogu klasificirati kao patuljasti planet, pa im je za sada lakše reći da se radi o nekoj vrsti asteroida, tako da to (barem zasad) nije misteriozni Planet X ili deveti planet za kojim već desetljećima tragaju profesionalni i amaterski astronomi. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam