Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Odabrano 5 potencijalnih mjesta za slijetanje na asteroid
Članak
Objavljeno: 26.08.2014. 12:59

ESA 

Odabrano 5 potencijalnih mjesta za slijetanje na asteroid

ESA je objavila popis pet  kandidata za povijesno slijetanje na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Odabrano 5 potencijalnih mjesta za slijetanje na asteroid

Kao što vam je to već vjerojatno poznato, Rosetta, letjelica Europske svemirske agencije (ESA), već se neko vrijeme nalazi u orbiti kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, na koji bi 11. studenog ove godine trebala sletjeti njezina sonda Philae.

ESA je upravo objavila pet mogućih mjesta povijesnog slijetanja, koja zadovoljavaju tražene uvjete, odnosno minimaliziraju terenske rizike, omogućuju stalni kontakt sonde s matičnim brodom, te osiguravaju dovoljno sunčevog svjetla za dobivanje energije koja će napajati instrumente za istraživanje.

Philae kandidati za slijetanje

ESA navodi kako još nije donijeta finalna odluka o točnom mjestu slijetanja između tih 5 kandidata, jer će to biti odlučeno 12. rujna, do kada će znanstvenici imati dovoljno vremena za višestruke provjere procesa odabira. Također kažu kako ni taj datum neće značiti 100-postotnu potvrdu, već će finalna odluka biti donijeta tek 12. listopada.

Obzirom da se radi o misiji koja je lansirana prije 10 godina, jasno je da ESA ne želi odluke donositi na prečac i ulaziti u nepotrebne rizike. 

Izvor: ESA

Vezani sadržaji
Ključne riječi asteroid ESA slijetanje Rosetta Philae
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam