Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.12.2017. 19:11

SpaceX: CRS-13 

Obnovljeni Falcon 9 i Dragon u svemiru

SpaceX je u istoj misiji lansirao obnovljenu Falcon 9 raketu i obnovljenu Dragon kapsulu.

Obnovljeni Falcon 9 i Dragon u svemiru

Višekratna iskoristivost raketa i kapsula za prijevoz tereta i astronauta jedna je od glavnih preokupacija Muskove svemirske tvrtke.

SpaceX je prvi puta uspješno istovremeno lansirao u svemir obnovljenu Falcon 9 raketu i Dragon kapsulu koja služi za opskrbu Međunarodne svemirske postaje, čime je pojam višekratne iskoristivosti pomaknut za još jedan korak unaprijed.

„Ukoliko možemo efektivno ponovno koristiti rakete poput zrakoplova, cijena odlaska u svemir bit će smanjena do 100 puta“, kazao je Musk.

Zadatak misije pod nazivom CRS-13 zapravo je ponovno lansiranje Falcon 9 rakete koja je u lipnju već bila u svemiru, a ovom prilikom ponijela je i Dragon kapsulu s korisnim teretom na ISS, koja se već koristila u travnju 2015. godine.

Za razliku od Falcon 9 rakete koja se iz svemira vraća vertikalnim slijetanjem, Dragon kapsula slijeće isključivo pomoću padobrana, pa ju je iz tog razloga puno teže obnoviti za ponovno korištenje, no SpaceX je to sada uspio uspješno realizirati.

Dragon će biti usidren na ISS-u mjesec dana, a potom će na Zemlju vratiti materijale koji su korišteni u znanstvenim eksperimentima.

Sljedeća misija prenošenja tereta na ISS, CRS-14, trebala bi započeti 13. ožujka sljedeće godine, a ugovor o opskrbi koji je SpaceX potpisao s NASA Commercial Resupply Services vrijedan je 1,6 milijardu dolara. Ugovorom se Muskov tim obvezao na 20 misija do 2019. godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam