Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.01.2018. 13:17

NASA 

Letjelica koja će stići najbliže Suncu

Svemirska letjelica Parker Solar Probe bit će lansirana 31. lipnja 2018. godine.

Letjelica koja će stići najbliže Suncu

NASA će 31. lipnja ove godine u svemir lansirati letjelicu Parker Solar Probe čija zadaća će biti proučavanje naše matične zvijezde. Tijekom idućih sedam godina, misija će imati 24 bliska susreta sa Suncem, a neki među njima će letjelicu dovesti na udaljenost od samo 6,2 milijuna kilometara od njega. Time će Parker Solar Probe postati misija kojom će se čovječanstvo približiti najbliže Suncu u povijesti. Zahvaljujući ugrađenim instrumentima znanstvenici će doći u mogućnost mjerenja sunčeve energije, elektriciteta i magnetskih polja te će snimati strukture na sunčevoj površini i proučavati sunčeve vjetrove.

Tijekom najbližih prolazaka pored Sunca, letjelica će biti izložena temperaturama do 1.370 stupnjeva Celzija i intenzivnoj sunčevoj radijaciji, što znači da su se inženjeri NASA dobro potrudili zaštititi je od pregrijavanja kako ne bi izgorjela poput Ikara.

Podaci koje prikupi pomoći će znanstvenicima u dobivanju nekih odgovora na pitanja o Sunčevoj vanjskoj atmosferi, koroni, koja je iz nekog razloga više vruća nego sama površina Sunca, a vjeruju da će razriješiti i mnoge druge nerasvijetljene misterije o našoj najbližoj zvijezdi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam