Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.11.2017. 11:11

Nebeska palača 

Kineska svemirska postaja pada u Europu

ESA predviđa da će se Tiangong-1 srušiti na Zemlju početkom iduće godine.

Kineska svemirska postaja pada u Europu

Prva kineska svemirska postaja Tiangong-1 (Nebeska palača-1) je izvan kontrole od rujna 2016. godine, a stručnjaci ESA-e sada predviđaju kada i gdje bi se mogla srušiti na Zemlju. Prema njihovim predviđanjima, postaja težine od 8,5 tona će ući u nekontrolirano spuštanje između siječnja i ožujka 2018. Mada se točna lokacija pada još ne zna, ESA-ini proračuni govore da će se raspasti tijekom ulaska u atmosferu, a njezini dijelovi bi mogli pasti u Europu, točnije u Španjolsku, Italiju i Tursku, mada postoji mogućnost da dio njih završi u Indiji i SAD-u.

Letjelica se trenutno kreće u orbiti Zemlje na visini od 300 km, a Holger Krag, čelnik ESA-inog odjela za "svemirski otpad" (Space Debris Office), smatra da se prema geometriji orbite postaje može isključiti da će ući u atmosferu sjevernije od 43 stupnja N i južnije od 43°S, što znači da bi mogla pasti bilo gdje između tih geografskih širina, što na primjer uključuje nekoliku europskih država.

Tiangong-1 je u svemir lansiran 2011. godine, s namjerom da posluži kao osnovni dio za gradnju veće postaje, no u rujnu 2016. kineski dužnosnici su potvrdili da su izgubili kontrolu nad letjelicom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam