Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.02.2019. 14:26

NASA 

ISS: Procurio svemirski WC

Posadu ISS-a poplavilo 10 litara tekućine koju su morali brisati ručnicima.

ISS: Procurio svemirski WC

Ako ste kojim slučajem gledali epizodu Teorije velikog praska u kojoj Howard dolazi na ISS popraviti WC, možda vam se ideja činila bizarna, no posadi Međunarodne svemirske postaje bi sada dobro došao jedan vodoinstalater.

Prema izvještaju NASA-e, prošli tjedan se pokvario WC na ISS-u vrijedan oko 19 milijuna dolara, što je uzrokovalo isticanje oko 10 litara "vode", koju su astronauti mukotrpno skupljali ručnicima, dok su istovremeno pokušavali otkloniti kvar.

Korištenje WC-a na ISS-u zahtijeva posebnu obuku, jer je vrlo teško obaviti nuždu sjedenjem na sjedalu veličine CD-a s rupom, ili obavljati malu nuždu u žutu cijev, kao što objašnjava astronautkinja Samantha Cristoforetti u ovom videu.

Prikupljene fekalije se potom zapečate u posebne kontejnere koje teretna letjelica nosi sa sobom prema Zemlji, gdje izgore u srazu s atmosferom, dok se između 80 i 85 posto mokraće reciklira i prerađuje u pitku vodu.

Astronauti na ISS-u će se do daljnjega morati snaći s pokrpanim WC-om i nadati se da ih fekalije neće preplaviti do 2020. godine kada bi na postaju trebao stići novi WC.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS poplava WC kvar
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam