Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Hrvatska postaje članicom Europske svemirske agencije
Članak
Objavljeno: 31.10.2017. 12:18

Hrvatska & ESA 

Hrvatska postaje članicom Europske svemirske agencije

Ministrica Divjak objavila vijest koja će Hrvatima otvoriti velika vrata ka zvijezdama i svemirskoj industriji.

Hrvatska postaje članicom Europske svemirske agencije

Ministrica znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Blaženka Divjak, na svojem je Facebook profilu objavila zanimljivu sliku (gore) i post u kojem kaže: "Bok svima! Sad i službeno mogu potvrditi jednu jako lijepu i važnu vijest koja znači iskorak u znanosti, obrazovanju, ali i gospodarstvu. Naše tvrtke, kao i kod CERN-a, uskoro će imati još jedan ulaz u high-tech gospodarstvo 21. stoljeća".

Nakon što se na Fejsu nedavno obratila video porukom iz Ženeve s informacijom da pregovori za pridruženo članstvo u CERN-u "idu u dobrom smjeru", ministrica Divjak sada je objavila vijest koja će posebno zainteresirati sve hrvatske tvrtke koje bi željele raditi za svemirsku industriju, kao i obrazovne institucije koje će svoje učenike i studente moći uključiti u programe koje su do sada mogli samo promatrati s čežnjom. Mada zasad još nisu objavljeni detalji o pregovorima Hrvatske s ESA-om (vjerujemo da ćemo ubrzo sve saznati), moglo bi se reći da smo za jedan korak bliži zvijezdama, pa je i mogućnost da u  svemir stigne prvi Hrvat postala ostvarivom.

LPF_Launch_Fairing_625

Vjerujemo da smo i mi dali svoj mali "lobistički" doprinos ovome, obzirom da smo na IT Biz Expo 2017 događanju organizirali zanimljiv forum "Lov na egzotične čestice i utrka na Mjesec kao poslovne prilike za Hrvatsku", na kojem su pod moderiranjem dr.sc. Saše Cecija sudjelovali Frane Miloš iz Ampinicy Technologiesa, jedine hrvatske tvrtke koja radi za satelitsku tehnologiju i ESA-u, poznati fizičar dr.sc. Ivica Puljak koji je sudjelovao u otkriću "božje čestice", Miroslav Ambruš-Kiš iz ekipe Team Synergy Moon koja se sprema poslati rover na Mjesec i Goran Nikolašević iz organizacije World Space Week Association.

Mogu-li-CERN-i-ESA-pomoci-Hrvatskoj_VIDIClanakNaslovna

Svi sudionici našeg foruma tom su prilikom istakli kolika je važnost za Hrvatsku da uđe u CERN i ESA-u, pa će im svima biti drago kada čuju da su poruke iz njihovih usta stigle u ministričine uši, a ona je izgleda ozbiljno prionula pregovorima o pristupanju Hrvatske tim značajnim europskim znanstvenim organizacijama, mada smo mišljenja da je sve ovo trebalo biti pokrenuto puno prije.

Čekamo detalje o pregovorima Hrvatske s ESA-om, stay tuned!

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam