Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.06.2020. 11:01

Sparrow 

VIDEO: Roboti na paru će tražiti život na mjesecu Europi

SPARROW će skakutati po površini ledenog mjeseca na pogon mlazova pare.

VIDEO: Roboti na paru će tražiti život na mjesecu Europi

NASA Jet Propulsion Laboratory u planu ima istražiti mogućnosti koncepta pod nazivom SPARROW (Steam Propelled Autonomous Retrieval Robot for Ocean Worlds), robota skakača koji će biti specijalno dizajnirani za istraživanje izazovnih terena ledenih mjeseca u Sunčevom sustavu, a jedna od posebnih stvari je što će se kretati na parni pogon.

Parni pogon koji se obično veže uz parne strojeve koji su obilježili početak industrijske revolucije u drugoj polovici 18. stoljeća, doživjet će, kako kaže NASA, znanstveni makeover. SPARROW roboti će biti veličine nogometne lopte i sastojat će se od sustava potisnika, avionike i instrumenata smještenih u zaštitni kavez.

Kako bi se okoliš očuvao netaknutim za istraživanja, SPARROW neće biti pokretan raketnim gorivom koje bi moglo kontaminirati površinu planeta ili mjeseca, već će koristiti paru proizvedenu iz otopljenog leda, koja će mu kratkim mlazovima omogućiti skokove. Obzirom na uvjete niske gravitacije na tim udaljenim ledenim mjesecima i rijetku atmosferu, ti skokovi će ga moći bacati na kilometre udaljenosti, čime će SPARROW tijekom svoje misije moći pokriti neusporedivo veća područja u odnosu na sve postojeće rovere koji se koriste u svemirskim istraživanjima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prvi cilj istraživanja novim robotom će biti Jupiterov mjesec Europa, za koji mnogi znanstvenici imaju velika očekivanja o postojanju života u njegovim oceanima ispod leda i gejzirima koji ponekad prodiru na površinu.

Koncept uključuje lander koji će predstavljati baznu postaju za SPARROW robote. On će bušiti led i topiti ga, a potom će vodom puniti robota skakača. SPARROW će potom vodu zagrijati unutar svojih motora, što se stvoriti mlaz pare koji će ga odbiti od površine. Kada mu ponestane goriva, robot će se vratiti do landera kako bi se ponovno napunio, a usput će u lander koji će sadržavati i biokemijski laboratorij ostaviti uzorke.

Kako bi se istraživanje još više poboljšalo, NASA planira u misiju poslati mnoštvo SPARROW robota koji će svojim istraživanjem pokriti još veća područja. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->