Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.08.2013. 13:40

ESA 

VIDEO: Neuspješno slijetanje IXV letjelice

Testiranje slijetanja, odnosno "splashdowna" IXV-a u more nije proteklo savršeno kako se očekivalo.

VIDEO: Neuspješno slijetanje IXV letjelice

Europska svemirska agencija trenutno izvodi najvažnije testove svoje nove IXV letjelice (Intermediate eXperimental Vehicle), koja bi se iduće godine trebala lansirati u svemir pomoću Vega rakete.

Ovih je dana tako proveden "splashdown test", odnosno slijetanje letjelice u more, koja je podignuta helikopterom do visine od 3.000 metara i potom otkačena pokraj obale Sardinije.

Tijekom testa, padobrani su se otvorili kao što je bilo i očekivano, no nakon pada u vodu nešto je krenulo krivo jer se veliki baloni čija je uloga stabilizirati letjelicu na površini vode, nisu napuhali, što je prilično razočaralo voditelje ESA-ine misije.

esa test 2

Nakon neuspješnog automatskog aktiviranja, inženjeri su aktiviranje napuhavanja balona izveli  ručno.

Mada čelnici ESA-e tvrde kako su većim dijelom zadovoljni izvođenjem ovog testa, u videu dolje možete primijetiti kako im baš nije svejedno što je došlo do ovog incidenta.

Inače, kada bi do ovoga došlo u stvarnom scenariju, obzirom na dizajn, letjelica se ne bi mogla potopiti, no problem bi mogao nastati u slučaju da astronauti otvore vrata, jer bi u tom slučaju voda mogla ulaziti u nju i potopiti je kao što je to bilo slučaj s Mercury 4 misijom iz 1961. godine kada je Gus Grissom potopio kapsulu Liberty Bell 7 nakon što je slučajno ili namjerno aktiviran eksplozivni naboj na vratima, za što se i dan danas vode polemike o tome je li se dogodilo uslijed njegove ili tehničke greške.

Nakon što su znanstvenici analizirali podatke s IXV-a, ustanovljeno je da je letjelica pala u more premalom brzinom od 29,1 m/s2, dok su senzori za aktiviranje balona bili namješteni za 30 m/s2.

Čelnici ESA-e smatraju kako ovaj incident neće odgoditi planove testnog lansiranja letjelice u svemir iduće godine, koju bi raketa Vega trebala dovesti u nižu Zemljinu orbitu, nakon čega bi se izveo povratak u atmosferu i "splashdown" slijetanje u Tihi ocean. 

VIDEO: Problematični IXV "splashdown"Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA baloni splasdown IXV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->