Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.08.2013. 11:26

NASA 

Prva autonomna "šetnja" Curiositya na Marsu

Curiosity se ovih dana prvi puta kretao površinom Marsa upravljan vlastitom inteligencijom i senzorima.

Prva autonomna "šetnja" Curiositya na Marsu

U utorak 27. kolovoza 2013. Curiosity rover je uspješno koristio autonomnu navigaciju za kretanje tlom Marsa, bez da mu je ruta kretanja unaprijed provjerena, označena sigurnom i uprogramirana od strane znanstvenika na Zemlji.

Tijekom ovog testa znanstvenici iz kontrole misije na Zemlji prvi puta su uključili autonavigacijski sustav ili Autonav, uz čiju pomoć se Curiosity sam kretao dosad neistraženim dijelom Mount Sharpa, snimao tlo i vršio analizu snimaka sa svrhom istraživanja geoloških slojeva koji sadržavaju informacije o promjenama okoliša drevnog Marsa.

Valja naglasiti da je do testa došlo iz stvarne potrebe, jer se u jednom trenutku rover nalazio u predjelu u kojem znanstvenici zbog konfiguracije terena nisu mogli odrediti točni i sigurni smjer kretanja do točke na koju su ga željeli dovesti pa su mu "naredili" da to sam učini, što je ovaj uspješno izvršio, zaobilazeći sve prepreke koje su mu stajale na putu.

Čitavo vrijeme vožnje Curiosity je paralelno samostalno izvršavao zadaće snimanja i analiziranja okoliša, te se pokazao djelotvornim istraživačkim autonomnim robotom, što je oduševilo čitavu ekipu iz kontrole na Zemlji. Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars Curiosity rover Autonav
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->