Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2013. 10:09

NASA 

Ovako izgleda 1 cent nakon godine na Marsu

S Curiosity rovera stigla slika novčića koji nosi sa sobom tijekom vožnje po crvenom planetu.

Ovako izgleda 1 cent nakon godine na Marsu

Mada je NASA u ovom trenutku još uvijek blokirana, kao i sve druge državne američke službe i agencije, sve dok kongres ne usvoji novi budžet, vrijedni Curiosity Rover koji se nalazi na Marsu i dalje obavlja istraživanja crvenog planeta i šalje zanimljive slike na Zemlju.

Među zanimljivim sličicama izdvaja se ova na kojoj možete vidjeti novčić od jednog centa ili kako ga obično nazivaju, penny, koji je zavaren na površinu rovera.

Ideja NASA-e nije bila da opremi rover novcem kako bi mogao kupovati raznu robu kod Marsovaca, a nije postavljan na njega niti za sreću, već služi za kalibraciju kamera Curiositya.

Ovu sliku je fotografirala MHALI kamera (Mars Hand Lens Imager), a na njoj se vidi kako su Marsova prašina, rijetka atmosfera i kozmičko zračenje djelovali na novčić nakon godinu dana vožnje.

Sličica je ujedno dobra ilustracija situacije u SAD-u, gdje se već više dana državne institucije, agencije, tvrtke, pa tako i webovi nalaze izvan pogona, jer u američkom kongresu još nije usvojen godišnji budžet. Drugim riječima dolar u SAD-u doživljava sudbinu centa na Marsu, a američka javnost se pribojava da mu kupovna vrijednost na Zemlji ne postane ista kao na crvenom planetu.

rover na twitteru

Rover je na Twitteru napisao da više neće postati zbog toga što ga je vlada "ugasila".Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars Curiosity rover cent penny
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->