Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2011. 17:06

Gama zračenje 

Neobjašnjive baklje u Rakovoj maglici

Znanstvenici ne mogu objasniti razloge blještavog zračenja u Rakovoj maglici.

Neobjašnjive baklje u Rakovoj maglici

Teleskop Fermi je 12. travnja otkrio veliko povećanje aktivnosti gama zračenja na prostoru Rakove maglice, koja je od Zemlje udaljena 6500 svjetlosnih godina.

Mada je Rakova maglica i do sada bila poznata kao izvor najjačeg gama zračenja u svemiru, obzirom da u sebi sadrži ostatke supernove koja je zabilježena još davne 1054 godine (te koja je iza sebe ostavila magnetiziranu neutronsku zvijezdu, pulsar), ovo zračenje je daleko veće od onog koje je zabilježeno do sada.  Zračenje u obliku snažnih gama baklji trajalo je šest dana, a bilo je i do trideset puta veće od uobičajenog.

 za ovakvo zračenje elektroni moraju posjedovati energiju jaču od bilo čega poznatog u svemiru 

Objašnjenja još nema, ali znanstvenici su otkrili kako Rakova maglica nije stabilna kako se vjerovalo. Naime, otkad je otkrivena 1054. godine od strane arapskih i kineskih astronoma, djelovala je stabilno, no  nešto se u njoj, ili oko nje, događa.

Teško je zaključiti što, jer osim gama zračenja drugih promjena nema. Na primjer, rendgenski teleskop Chendra nije otkrio nikakve promjene u intenzitetu X zraka, mada kod promjena gama zračenja obično dolazi i do promjena u X zračenju.

Poznato je jedino da je ono što prouzrokuje  to zračenje odaljeno od pulsara za oko trećinu svjetlosne godine, a veličina mu obzirom na intenzitet ne može biti veća od veličine našeg sunčevog sustava.

Mada to nije dokazano, najlogičnije je kako su za gama zračenja odgovorni  elektroni koji se tamo kreću blizu brzine svjetla pri interakciji s magnetnim poljima.  No za ovakvu razinu baklji gama zračenja, elektroni moraju posjedovati energiju daleko jaču od bilo koje poznate u svemiru, nekih 100 puta jaču od onoga što se može postići u najsnažnijim akceleratorima čestica na Zemlji.

VIDEO

NASA-in Goddard Space Flight centar je napravio odličan kratki film iz kojeg ćete si lakše moći predočiti najnovija zbivanja u Rakovoj maglici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->