Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.11.2019. 13:18

Boeing 

Boeing želi vratiti ljude na Mjesec svojim landerom

Tvrtka kaže da će njihov lander omogućiti najbrže slijetanje na površinu Mjeseca.

Boeing želi vratiti ljude na Mjesec svojim landerom

Među tvrtkama koje razvijaju svoje landere za spuštanje ljudi na Mjesec u okviru NASA-inog Artemis programa nalazi se i Boeing koji je američkoj svemirskoj agenciji poslao svoju ponudu ua integrirani HLS (Human Lander System, koji će kako kažu, biti dizajniran da ljude spusti na Mjesec u "najmanji broj koraka".

NASA već duže vrijeme prikuplja ponude za lander od privatnih svemirskih tvrtki, a do siječnja iduće godine bi trebala odabrati najmanje dva rješenja koja će dobiti zeleno svjetlo za razvoj.

Među njima velike šanse ima Bezosov, odnosno Blue Originov lander Blue Moon koji se razvija uz partnerstvo nekoliko velikih tvrtki koje uključuju Lockheed Martin, Northrop Grumman i Draper.

NASA želi poslati ljude na Mjesec Orion kapsulom koja će se nalaziti na vrhu SLS rakete. Nakon što se kapsula spoji na orbitalnu postaju Lunar Gateway astronauti će ući u mjesečev lander koji će ih spustiti na Mjesec.

Boeing kaže da će HLS imati mogućnost spajanja na Gateway, ali će moći biti spojen i direktno na Orion kako bi astronaute mogao dovesti na Mjesec bez transfera putem međupostaje.

HLS onSLS

Pored toga Boeing tvrdi da će njegov lander moći spustiti ljude na Mjesec i vratiti ih s njega u samo 5 kritičnih koraka, za razliku od drugih pristupa kojima je potrebno 11 koraka. 

Također garantiraju da će lander biti izgrađen na vrijeme kako bi bio spreman za prvu Artemis misiju 2024. godine koja će na mjesečevu površinu dovesti dva Amerikanca i prvu Amerikanku.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->