Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Probavljivi stetoskop prati vaše vitalne znakove
Članak
Objavljeno: 20.11.2015. 12:42

MIT 

VIDEO: Probavljivi stetoskop prati vaše vitalne znakove

Znanstvenici proizveli dijagnostički uređaj koji će pratiti vaš srčani ritam, disanje i druge vitalne znakove unutar tijela.

VIDEO: Probavljivi stetoskop prati vaše vitalne znakove

MIT-ev probavljivi senzor može mjeriti srčani ritam i ritam disanja unutar gastrointestinalnog trakta. Photo Credit: Albert Swiston/MIT Lincoln Laboratory

Stetoskop je akustična medicinska sprava koja je nastala još u 19. stoljeću, te služi za auskultaciju, odnosno slušanje unutrašnjih zvukova tijela, a najčešće se koristi za slušanje srčanih zvukova i disanja, dok se pored toga njime osluškuje rad crijeva, protok krvi i slično.

Znanstvenici MIT-a su proizveli probavljivi senzor koji sve te vitalne znakove može pratiti iznutra, odnosno unutar probavnog trakta.

Senzor se nalazi u sklopu silikonske kapsule veličine badema, a u budućnosti bi mogao biti jako koristan za medicinsku dijagnostiku, dok bi svoju primjenu mogao naći kod sportaša i vojnika, kojima bi pratio vitalne znakove u raznim situacijama.

Mada na tržištu postoje nosivi gadgeti koji mogu pratiti vitalne znakove, znanstvenici kažu da oni zahtijevaju kontakt s kožom, pa mogu biti neudobni, posebice kod slučajeva pacijenata sa spaljenom kožom.

MIT-evi istraživači su stoga odlučili napraviti prvi probavljivi stetoskop, odnosno senzor vitalnih znakova koji se temelji na sićušnim mikrofonima poput onih kakvi se nalaze u pametnim telefonima, te su u stanju slušati zvukove rada srca i ritma disanja, kao što objašnjavaju u ovom videu. 

Zvučni valovi koje senzor hvata, osim od rada srca i pluća, dolaze i u obliku "buke" iz probavnog trakta, pa su znanstvenici napravili algoritam za procesiranje signala koji može prepoznati razlike, te izdvojiti srčane ritmove i ritmove disanja, a signal se može poslati na udaljenost od 3 metra ka prijemniku koji će imati liječnik ili sami pacijent.

Znanstvenici vjeruju da će u konačnom obliku, njihov probavljivi "stetoskop u tableti" moći pratiti vitalne znakove unutar probavnog takta u razdoblju od 1 do 2 dana, te će također moći prepoznavati i druge zvukove rada naših unutrašnjih organa.  

Izvor: MIT

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam