Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: 3D printano silikonsko srce kuca kao pravo
Članak
Objavljeno: 16.07.2017. 11:10

ETH Zurich 

VIDEO: 3D printano silikonsko srce kuca kao pravo

Mekano silikonsko srce moglo bi se ugrađivati pacijentima koji čekaju transplantaciju.

VIDEO: 3D printano silikonsko srce kuca kao pravo

Napredne tehnike 3D printanja kojima se proizvode mekani roboti i strojevi u skoroj će budućnosti spašavati živote. Znanstvenici sveučilišta ETH Zurich pomoću 3D printera su napravili umjetno srce od silikona i podvrgli ga testovima koji simuliraju rad pravog srca koje pumpa krv u našem tijelu.

Njihovo srce sastoji se od klijetki poput pravog, a obzirom na strukturu od jednog komada silikona nema problema u radu kao tradicionalna umjetna srca s metalnim i plastičnim mehanizmima za pumpanje, koja su podložna određenim vrstama kvarova. Znanstvenici su stoga odlučili napraviti srce koje će biti iste veličine kao prirodno te će obavljati svoju funkciju na najbliži mogući način, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Između klijetki znanstvenici su dodali komoru koja se pumpa i ispumpava zrakom pod pritiskom kako bi imitirala kontrakcije i pumpala krv.

U sadašnjoj fazi srce može odraditi oko 3000 otkucaja, čime bi moglo održavati pacijenta na životu između 30 i 45 minuta, no ovo je tek rani prototip, pa znanstvenici sada traže izdržljiviji materijal i poboljšavaju funkcionalnost. Vjeruju da će ovom tehnologijom napraviti srce koje će se u početku moći koristiti na pacijentima koji čekaju transplantaciju, no u budućnosti bi moglo postati pravo zamjensko srce koje će raditi kao pravo, pa čak i bolje od onog koje kuca u našim junačkim prsima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam