Nalazite se
  • Zdravlje
  • Španjolska odbila odštetu za E.coli
Članak
Objavljeno: 08.06.2011. 20:16

Može li EU platiti više? 

Španjolska odbila odštetu za E.coli

Španjolska je glatko odbila ponudu Europske komisije od 150 milijuna eura zbog prvotnih glasina da su krastavci iz te zemlje izvor zaraze bakterijom E.coli.

Španjolska odbila odštetu za E.coli

Španjolci smatraju da je ponuđena svota daleko od realne i traže minimalno obeštećenje od 90 posto.

Preuranjena nagađanja i glasine stajale su Španjolsku stotine milijuna eura. Odgovornom ponajprije smatraju Njemačku, koja je iznijela sumnju da su španjolski krastavci izvor zaraze smrtonosnom varijantom bakterije E.coli mnogo prije okončanja bakterioloških nalaza.

Španjolska ministrica poljoprivrede Rosa Aguilar rekla je kako ponuđenih 150 milijuna eura pokriva tek 30 posto gubitaka, a u tome ju je podržao i francuski kolega Bruno Le Maire.

Ipak, europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos rekao je kako će vjerojatno biti u stanju ponuditi nešto veći iznos, ali nipošto oko pola milijarde eura, koliko Španjolci traže. Navodi da je riječ o novcu poreznih obveznika te za njegovo trošenje moraju podnijeti račun.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili su da, ako se u sljedećih tjedan dana ne otkrije izvor zaraze koja je uzela 23 života i ugrozila zdravlje njih 4.200, tada vjerojatno neće nikada biti otkriven.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam