Nalazite se
  • Zdravlje
  • Rusko cjepivo protiv narkomanije
Članak
Objavljeno: 05.08.2011. 03:13

Cjepivo 

Rusko cjepivo protiv narkomanije

Ruski znanstvenici proizveli su antitijela koja neutraliziraju narkotičke spojeve, te onemogućavaju stvaranje euforije pri uzimanju droge.

Rusko cjepivo protiv narkomanije

Nedavno smo pisali o antikokainskom cjepivu koje koristi supstance koje provociraju stvaranje antitijela u cilju "zarobljavanja" molekula unešenog kokaina prije nego dođu do mozga. To cjepivo je otkrio Ronald Crystal, liječnik pulmonolog i znanstvenik s Weill Cornell Medical Collegea u New Yorku.

Ruski znanstvenici Uralske državne medicinske akademije su istraživanja američkog kolege odlučili proširiti na skupinu droga pod nazivom opioidi, odnosno tvari poput opijuma, heroina, morfija, kodeina, oksikodona, metadona i petidina.

"Ideja stvaranja preparata nastala je prije nekih pet godina, a sad je već završena prva faza pretkliničkih ispitivanja cjepiva koje je provjereno na sitnim životinjama i mogu reći da djeluje", izjavio je direktor Uralskog farmaceutskog konzorcija Aleksandar Petrov.

Cjepivo je sintetički imunogen, koji koagulira ako netko uzme drogu iz grupe opioioda te djeluje u krvi. U biti to je cjepivo koje stvara antitijela u organizmu, nakon čega ona neutraliziraju narkotičke spojeve i kod čovjeka ne dolazi do stvaranja euforije. Drugim riječima, kod osobe se stvara efekt kao da si ubrizgava vodu, bez obzira koliko si droge daje. Čovjek će si moći i dalje davati drogu, ali će mu to postati besmisleno.

Laički rečeno, molekule narkotičkih spojeva ne mogu stići u mozak pa više neće biti efekta „opijanja“, što je za narkomane realna šansa da se zauvijek i bezbolno rastanu s pogubnom navikom.

 ako si osoba u pubertetu jednom i ubrizga drogu, ništa strašno se neće desiti, a bez efekta euforije neće više nikada poželjeti da je ponovno uzme 

Aleksandar Petrov je upoznat da se sličnim proizvodima bave farmakolozi cijelog svijeta, prije svih Britanci, Kanađani i Amerikanci. Ovih dana su se u vezi stvaranja antiheroinskog cjepiva pohvalili znanstvenici SAD koji su stvorili spoj koji imitira heroin. Spoj odmah u organizmu razvija iste promjene kao i heroin, postepeno ih pokazujući imunom sustavu, koji potom sintetizira „protuotrov“.

"Ruski preparat funkcionira na sličan način i najviše se razlikuje po svom sastavu. Naravno ne nudi konačno rješenje, jer narkomanima s dužim stažem nije tako jednostavno pomoći, obzirom da se kod njih osim tjelesne vidi i promjena strukture cijele osobnosti. No kao preventivno sredstvo za sprječavanje narkotičke ovisnosti kod početnika, cjepivo može postati nezamjenjivo", uvjeren je Petrov.

"To je vrlo važno za one koji se nalaze u rizičnoj grupi, a još nikad nisu uzimali drogu, no mogli bi se drogirati zbog društva u kojem se nalaze. Ako si osoba u pubertetu jednom i ubrizga drogu, ništa strašno se neće desiti, a bez efekta euforije neće više nikada poželjeti da je ponovno uzme".

Naravno, postavlja se dosta pitanja kako će funkcionirati davanje ovog cjepiva, kolika će mu biti trajnost i hoće li se moći uvesti kao zakonska obaveza? Hoće li roditelji i sami ovisnici biti jedini koji će o tome odlučivati, ili će svijet izgledati poput SF filmova u kojima će ljudi nositi nekakve indikatore da su cijepljeni, koje će kontrolirati posebni agenti neke vladine organizacije.

No takva pitanja ne zanimaju ruske znanstvenike, koji se upravo spremaju cjepivo testirati na krupnim životinjama, a potom i na ljudima. U slučaju uspjeha, prodaja preparata se može očekivati za dvije godine. Glasnogovornik konzorcija je izjavio kako bi cijena terapije od četiri injekcije iznosila oko 500 dolara (2.600 kn).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam