Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.01.2011. 07:31

Preventivno zaklano 8 tisuća 

Panika zbog pilića

Na više od tisuću njemačkih farmi otkriveno je da se pilići hrane kancerogenom hranom. Preventivno je zaklano 8000 pilića, a sporne farme su zatvorene. Hrvati mogu biti sigurni – tvrde u agenciji za hranu - na našim policama nema zaraženih jaja.

Panika zbog pilića

Jadni mi! Hranili su nas kancerogenom hranom!

Više od 100 tisuća zatrovanih jaja nalazi se na tržištu. Pokušava im se ući u trag. Poznato je da dioksin, koji se u njima te zatrovanom mesu nalazi, izaziva spontani pobačaj te uzrokuje karcinom.

"Odrastao čovjek može pojesti četiri do pet jaja a da ne prekorači najviše vrijednosti unosa dioksina koje je propisala Europska unija. Djeca, koja imaju znatno manju tjelesnu težinu, kritičnu granicu mogu dosegnuti ako pojedu jedno ili dva zatrovana jaja." - smatra toksikolog Thomas Haarmann-Stemmann.

Prstom se kao u glavnog krivca upire u jednog proizvođača hrane koji je sporni sastojak nabavljao iz Nizozemske. Farme će zbog svega tjedno gubiti najmanje po 10.000 eura.

"Najgore za farmere jest to što im više nitko neće vjerovati. Dioksin u hrani, bilo da je ondje namjerno ili slučajno, uništio je našu vjerodostojnost." – izjavio je Wilhelm Hoffrogge iz Udruge peradara Donje Saske.

Testiranje sve peradi i traženje jaja moglo bi potrajati tjednima i sve farmere dovesti do bankrota. Upravo zato traže da se slučaj hitno rasplete.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Njemačka farma jaja
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam